[RTS1] Kružna ekonomija ključna za svet bez otpada; Predstavnici NALED-a na sajmu zelene tehnologije u Italiji

Rešenje za čistiju planetu i zaustavljanje globalnog zagrevanja je kružna ekonomija. Na tim poslovima u svetu radi četiri miliona ljudi, a prema prognozama do 2030. taj broj će se utrostručiti. Na sajmu zelene tehnologije Ekomondo u Italiji, predstavnici Srbije razmenjuju iskustva sa liderima cirkularne ekonomije i nude svoja rešenja.

Pod kupole sajma u Riminiju stali su znanje, inovativnost i kreativnost kojima se, pored profita, u centar pažnje stavlja zaštita životne sredine i očuvanje resursa.

-Balkan je za nas jedna od najvažnijih oblasti za Ekomondo, jer ulažete velike napore da se približite evropskim standardima i već ima dosta poslova između balkanskih zemalja i Italije - kaže Alesandra Astolfi, direktorka organizacije "Italian Exhibition Group".

Kako bi unapredila poslovanje u skladu sa ekološkim zahtevima ali i sopstvenim interesima, kompanija iz Srbije uspostavila je saradnju sa italijanskim partnerom.

- Ovde smo pronašli liniju inovativne tehnologije za rafiniranje mešanih, obojenih metala. Proizvodi koje ćemo dobiti spadaju u kategoriju kritičnih materijala – bakar i aluminijum. Linija se instalira u našem novom industrijskom parku u Krnješevcima, čije otvaranje uskoro očekujemo - navodi Milica Uraz iz kompanije "Steel Impex".

Osmu godinu među izlagačima je i srpska kompanija koja svoj proizvod izvozi u 60 zemalja sveta.

- Imamo priliku da na jednom mestu prikažemo naše proizvode, da održimo sastanke sa kupcima i dobavljačima i, naravno, da proverimo šta radi konkurencija. To je ono što se očekuje od manifestacija ovog tipa tako da ćemo biti prisutni i ubuduće - istakao je Žarko Bogovac, komercijalni direktor „Plastik Gogić“

Svet bez otpada zvuči neverovatno, ali je moguć i zato su neopodne sistemske promene prema resursima.

- Svako od nas mora dati svoj doprinos da kroz primarnu selekciju, na samom izvoru, u našem domaćinstvu odvajimo ove materijale. Država pominje uvođenje depozitnog sistema što će dodatno unaprediti sakupljanje ambalažnog otpada i to je prava cirkularna ekonomija koju danas na ovom sajmu vidimo - objašnjava Slobodan Krstović, direktor za Održivi razvoj u  NALED-u.

Ovo je godina bez presedana u zagrevanju kopna i mora, posebno u Mediteranskom basenu. Zato Italija revizijom svog klimatskog i energetskog plana, podiže lestvicu, pa će krajem decenije proizvoditi dve trećine enegrije iz obnovljivih izvora i tako smanjiti emisiju štetnih gasova koji zagrevaju planetu.

Video prilog možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Cirkularna ekonomija - šansa za više od 30.000 novih radnih mesta

30.08.2020

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojih se čak 10...Pročitaj vest
Vesti

Cirkularna ekonomija i životna sredina - razvojna šansa gradova i opština u Srbiji

06.10.2021

Druga sednica Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem...Pročitaj vest
Kliping

[Srda.rs] Partnerstvom do sistemskih rešenja upravljanja otpadom

26.01.2023

Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ i Nacionalna alijansa za lokalni...Pročitaj više
Kliping

[TV Euronews] Srbiji potreban depozitni sistem za povrat ambalaže

26.09.2023

Prema Direktivi iz Evropske unije iz 2018, plastični čepovi na flašama...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE