Ključni rezultati

Saradnja sa institucijama
NALED je do sada učestvovao u 70 radnih grupa Vlade Srbije za izradu strategija i propisa, od čega više od 30 samo u protekloj godini. Koordinator je Stručne grupe za sivu ekonomiju, član Zajedničke grupe za bolje poslovno okruženje, član Koordinacionog saveta za e-upravu, Koordinacionog tela za digitalizaciju zdravstva i Saveta za digitalnu ekonomiju. NALED je sekretarijat Mreže za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi.

Civilno društvo i dijalog
U okviru projekta za podsticanje javno-privatnog dijaloga, NALED je uz podršku USAID-a zajedno sa RSJP radio na jačanju kapaciteta civilnog društva za pokretanje reformi i saradnju s javnim sektorom u šest oblasti:

  • Paušalno oporezivanje - Udruženje za razvoj preduzetništva
  • Zaštita pčela od trovanja - Savez pčelarskih oganizacija Srbije
  • Podsticanje organske proizvodnje - Agro klaster Srbije
  • Obrazovanje za 4.0 revoluciju - Connecting
  • Monitoring javnih nabavki - Poslovno udruženje ponuđača Srbije
  • Upravljanje otpadnim vodama - Udruženje 3E i Mreža inspektora MINS

Sprovedeno više od 70% mera Programa za suzbijanje sive ekonomije uključujući i uvođenje eFaktura i eFiskalizacije
Članovi Saveza za eUpavu su učestvovali u radu Stručne grupe Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije prilikom pripreme novog Programa za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025 i Akcionog plana 2022-2023. Unapređena je procena sive ekomonije kroz primenu tri indikatora i to: PDV jaz, učešće neformalno zaposlenih na tržištu rada i procena neobuhvaćene ekonomije. Obezbeđene su subvencije za 25.000 POS terminala i uvođenje kartičnih i instant plaćanja na prodajnim mestima malih trgovaca i šalterima institucija. 

Postavljeno 600 kontejnera za reciklažu stakla širom Srbije i prikupljeno 400 tona stakla
NALED je deo regionalnog projekta za upravljanje staklenom ambalažom (Srbija, S. Makedonija i BiH) uz podršku Nemačke razvojne saradnje. U Srbiji je uz podršku Apatinske pivare i kompanije Sekopak postavljeno blizu 600 kontejnera u Nišu, Somboru, Kragujevcu, Varvarinu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu. Više od 500.000 stanovnika Srbije može da odlaže staklenu ambalažu u reciklažne kontejnere.

Sprovedene 143 preporuke Sive knjige za smanjenje birokratije

Unapređeno poslovno okruženje u 100 opština i gradova Jugoistočne Evrope
Zajedno sa institucijama iz Jugoistočne Evrope, NALED je razvio program Certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) – prvi zajednički standard i mehanizam za unapređenje i usklađivanje uslova za poslovanje u regionu, koji se primenjuje u više od 100 lokalnih samouprava u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Pojednostavljena procedura i omogućen upis u katastar u roku od 5 dana preko jednog šaltera
NALED je pružio značajan doprinos reformi katastra u Srbiji, koja je omogućila da se upis imovine i poreska prijava obave jednom posetom javnom beležniku, umesto šest odlazaka na šaltere. NALED je učestvovao u izradi zakona, koordinirao rad nadležnih institucija u uslađivanju sektorskih propisa i organizovao obuke za 2.500 javnih službenika. Od uvođenja jednošalterskog sistema, prosečno vreme za obradu prijave smanjeno je sa 25 na 5 dana, a u prvih godinu dana podneto je više od 300.000 prijava. Uvedeno je eArhiviranje i eDostava za više od 400.000 privrednih subjekata

Legalno angažovano 30.000 sezonaca u poljoprivredi godišnje zahvaljujući novom sistemu
NALED je inicirao i osmislio reformu angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi, učestvovao u izradi novog zakona, razvio softver i mobilnu aplikaciju za elektronsku prijavu. Tokom 2019. vreme potrebno za prijavu sezonskih radnika skraćeno je sa pet sati na 10 minuta, dok su troškovi poreza i doprinosa smanjeni za trećinu. Portal i aplikacija povećali su broj prijava sezonskih radnika za 600%. Reformisan je i zakonski okvir za registraciju više od 370.000 poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija u poljoprivredi.

Reformisan sistem izdavanja građevinskih dozvola
Putem novog sistema godišnje se podnese i do 140.000 zahteva uz stepen realizacije od 97%

Inovacije, digitalna transformacija Srbije i uvođenje sistema eZdravstvo
Obezbeđena bespovratna finansijska podrška u iznosu od 3.000.000$ za domaće inovatore. Razvijen Program digitalizacije zdravstva kojim se uvodi jedinstveni elektronski zdravstevni karton, eBolovanje i još 20 zdravstvenih eServisa za građane.

Razvijen sistem eInspektor
eInspektor je onlajn sistem koji koristi 79% republičkih inspekcija. Ukinuto 138 parafiskala i razvijen onlajn registar kojim je identifikovano 2.000 taksi i naknada. Uvedena predvidivost za 100.000 paušalaca kroz onlajn kalkulator paušalnog poreza

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE