[TV Euronews] Srbiji potreban depozitni sistem za povrat ambalaže

Prema Direktivi iz Evropske unije iz 2018, plastični čepovi na flašama više neće moći da se odvoje od ambalaže. Kompanije imaju priliku da se prilagode toj izmeni do kraja 2024, a neke u Srbiji su to već učinile. O samoj efikasnosti takve mere, uvođenu depozitnog sistema za povrat ambalaže govorio je Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u.

On je prokomentarisao da je na globalnom nivou praksa uvođenja plastičnih čepova na flaše korak unapred, s obzirom na to da su zemlje Zapadne Evrope odmakle malo dalje u sakupljanju ambalažnog otpada, te da ovakva promena predstavlja izvesnu dodatnu vrednost, dodatne količine koje će se reciklirati, a ne završiti na deponiji ili u prirodi.

- Sa druge strane, kod nas kompanije jesu delimično uvele ovu praksu. U početku je to iritiralo građane, ali čini mi se da smo svi navikli na takve boce. Ono što je naš zadatak jeste da te sakupljene količine završe na reciklaži i da na pravi način pokažemo šta cirkularna ekonomija jeste na delu – poručio je Krstović.

On je dodao da je sada pitanje svih pitanja kako da povećamo sakupljanje ambalažnog otpada u Srbiji i procenat reciklaže iz godine u godinu i dostignemo ciljeve koje je Evropska unija propisala do 2030. godine.

- Ti ciljevi nimalo nisu jednostavni, to je 90% recikliranog kartona, 75% stakla, 55% plastike. Ono što je Srbiji potrebno je nadogradnja postojećeg sistema produžene odgovornosti proizvođača i uvođenje depozitnog sistema, što i jeste preporuka NALED-a – istakao je Krstović i dodao da se na taj način preko 90% ambalaže koja se stavi na tržište ujedno i sakupi.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Beograd dobija 120 novih reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu

02.12.2022

U Beogradu se dnevno generiše 1.500 tona komunalnog otpada, koji u...Pročitaj vest
Vesti

Reciklažna zvona povećala sakupljanje staklene ambalaže za 90%

14.12.2022

Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego...Pročitaj vest
Vesti

Srbija i dalje čeka na depozitni sistem za povrat ambalaže

30.07.2023

U domaćinstvima u Srbiji godišnje se napravi 2,87 miliona tona otpada, a...Pročitaj vest
Vesti

Srbija razmatra kako da na najbolji način prikupi ambalažni otpad

31.03.2022

Srbija se u oblasti zaštite životne sredine suočava sa izazovom da do...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE