U Kragujevcu počela reciklaža baterija i sijalica

Potrošene baterije i sijalice u Kragujevcu više ne moraju da završavaju u komunalnom otpadu, jer će posude za sakupljanje ovog opasnog otpada od danas biti dostupne na čak sedam lokacija u gradu, najavljeno je konferenciji u Skupštini grada povodom početka realizacije projekta „Povećanje stope reciklaža baterija i sijalica”.

Inicijativu su u saradnji sa Gradskom upravom Kragujevca, pokrenuli NALED i partneri iz reciklažne industrije, uz finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, kako bi se sprečilo dalje širenje opasnih materija na deponijama i zagađivanje zemljišta i voda.

Govoreći o značaju projekta za grad Kragujevac, Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Grada Kragujevca je naglasio da je gradskim vlastima očuvanje životne sredine među najvišim prioritetima.

„Kragujevac je među prvim opštinama u Srbiji dobio 150 kontejnera za odlaganje staklene ambalaže u okviru projekta ’Upravljanje staklenom ambalažom’. Sada krećemo u odlučnu inicijativu da smanjimo i količinu opasnog otpada i omogućimo građanima efikasan i lak metod kojim mogu da recikliraju istrošene baterije i sijalice. Pozivam sve građane da odgovorno recikliraju”, izjavio je Nikezić.

On je dodao da građani mogu da pronađu posude u zgradi Gradske uprave, na Upravnom mestu Stanovo, u JKP „Vodovod i kanalizacija” i na naplatnim mestima JSP „Kragujevac” u naseljima Pivara, Aerodrom, Erdoglija i Dom samoupravljača.

„Jedan od glavnih ciljeva projekta jeste da se poveća količina sakupljenih baterija i sijalica za 20% i na bazi prikupljenih informacija planira dalji razvoj sakupljačke mreže za ove tokove otpada, uz obezbeđivanje podsticajnih sredstava za izvoz baterija na dalji tretman i reciklažu. Postrojenja za reciklažu baterija su neisplativa za mala tržišta, zbog čega moramo nastaviti da radimo na izvozu ovog otpada, ali s obzirom na njegovu cenu, bez određene državne pomoći, najverovatnije je da će i on dalje u najvećoj meri završavati na obližnjim deponijama”, izjavila je Sanja Knežević Mitrović, koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u.

Sanela Veljkovski Mandić, menadžerka projekata u GIZ-u, istakla je da se ovaj projekat sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom koji finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

„Ovakvi projekti daju značajan doprinos naporima Srbije da svoje razvojne politike uskladi sa zahtevima za pridruživanje EU, naročito nakon otvaranja poslednjeg klastera, u kome se nalazi i ključno Poglavlje 27”, izjavila je Sanela Veljkovski.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Srbiji se godišnje reciklira između 70 i 100 tona sijalica, što je manje od 10% ukupne količine uvezenih sijalica. Kada su u pitanju baterije, procena je da svaki građanin godišnje iskoristi kilogram baterija, dok je prošle godine na reciklažu u Nemačku izvezeno tek malo više od 17 tona otpadnih baterija.

 

 


Povezani Sadržaji

Projekti

Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice

09.01.2020

Otpad opasan po životnu sredinu, nepravilnim odlaganjem dospeva u zemljište...Pročitaj više
Vesti

Grad Beograd priključio se projektu „Upravljanje staklenom ambalažom“

29.10.2021

Nakon postavljanja prvih 600 kontejnera u Somboru, Nišu, Kragujevcu i...Pročitaj vest
Vesti

Nastavlja se akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane 

05.11.2021

Izazov prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, koji su pokrenuli GIZ, NALED i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE