Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice

Oblast: Zaštita životne sredine
Donator:
 GIZ ORF - develoPPP program
Partneri:  Kompanije Božić i sinovi i E-reciklaža, Udruženje reciklera Srbije
Period realizacije:
februar 2020 – decembar 2023.


NALED je pokrenuo projekat „Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice“ koji se sprovodi u okviru programa develoPPP koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko razvojne agencije (GIZ), sa ciljem da se unapredi stopa sakupljanja i reciklaže konkretnih posebnih tokova otpada – baterija i sijalica, da se kreiraju regulatorna rešenja i uvedu podsticaji za sakupljanje baterija.

Baterije predstavljaju opasan otpad po životnu sredinu zbog olova, kadmijuma i ostalih toksičnih materija koje nepravilnim odlaganjem dospevaju u zemljište, a isparenja u vazduh. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da se otprilike 100 tona sijalica godisnje reciklira u Srbiji, što je 10% od ukupne količine uvezenih sijalica. Sijalice se obično odlažu sa ostalim komunalnim otpadom, što dovodi do toga da toksične materije dospevaju u zemljiste i vodu, a zatim u lanac ishrane.

Ciljevi i aktivnosti
Jačanje svesti o prikupljanju i podsticanje pravilnog odlaganja ove vrste otpada.
U okviru projekta će se analizirati regulatorni okvir, definisati preporuke za unapređenje okvirnih uslova za sakupljanje i reciklažu baterija i sijalica i raditi na podizanju svesti generatora otpada.
Jedan od ciljeva projekta je da se stopa sakupljanja i reciklaže za baterije i sijalice poveća za 20%

  • Harmonizacija politika i propisa u oblasti upravljanja konkretnim posebnim tokovima otpada;
  • Izrada tailor made modela za sakupljanje  baterija i sijalica i pilotiranje tih modela;
  • Kampanja podizanja svesti o značaju primarne separacije u domaćinstvima;
  • Program edukacije za osnovne skole

 


Povezani Sadržaji

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE