Konstituisan novi saziv Ekonomskog kokusa u Narodnoj skupštini

Novi saziv Ekonomskog kokusa konstituisan je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ključni cilj ove parlamentarne grupe biće dijalog o zakonskim predlozima koji stignu u parlament i njihovo unapređenje u finalnoj fazi usvajanja. Za učešće u radu Kokusa prijavilo se više od 30 poslanika iz 13 poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije, a otvoren je i za druge članove parlamenta.

Predsedavajući Ekonomskog kokusa u novom sazivu biće poslanik Srpske napredne stranke Ninoslav Erić dok će potpredsednici biti Gorica Gajić (DSS) i Zoran Tomić (SNS). Prema njegovim rečima, zadatak Kokusa je da radi na izgradnji političkog konsenzusa oko važnih ekonomskih pitanja i zakonskih rešenja.

- Želimo da kroz Kokus uspostavimo dobar mehanizam javno-privatnog dijaloga i kreiranja javnih politika i da zajedno radimo u ekonomskom interesu Srbije ostavljajući političku pripadnost po strani. Veoma nam je važna javnost u radu i zato će sastanci Ekonomskog kokusa biti otvoreni za sve poslanike, kao i za privredu, predstavnike lokalnih samouprava i ministarstava, a sve u cilju da dodatno produbimo javnu raspravu i ponudimo poboljšanja u propisima jer smo mi taj poslednji filter pred njihovo usvajanje – rekao je Erić.

Ekonomski kokus prvi put je formiran 2014. na inicijativu NALED-a i Međunarodnog republikanskog instituta i tada ga je činilo 14 poslanika iz osam političkih stranaka. Već u prvom sazivu, na predlog Kokusa unapređeno je devet predloga zakona usvajanjem 90 amandmana koji su usaglašeni u radu ove parlamentarne grupe.

- Kokus smo pokrenuli kako bismo okupili poslanike koji su zainteresovani za unapređenje uslova poslovanja i spremni da se o tome edukuju i informišu kako bi u Skupštini mogli znalački da raspravljaju o zakonskim predlozima koji do njih dođu, a tiču se poslovnog okruženja. Prvi kokus je prevazišao naša očekivanja i verujem da ćemo u novom sastavu uspeti da postignemo barem jednako dobre rezultate, a posebno nas ohrabruje sastav novog saziva Kokusa – istakla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Članovi Kokusa sastaće se već u sredu kako bi diskutovali o predlozima zakona koji će se naći na sednicama Prvog  redovnog zasedanja parlamenta, kao što su zakoni o planiranju i izgradnji, postupku upisa u katastar nepokretnosti, poljoprivredi, bezbednosti i zdravlju na radu, zapošljavanju stranaca, naknadama za korišćenje javnih dobara, upravljanju otpadom i obnovljivim izvorima energije.

Imajući u vidu da će fokus rada Kokusa biti na zakonima koji utiču na unapređenje uslova poslovanja, na konstitutivnoj sednici predloženo je da se fokus stavi na osam oblasti – sveobuhvatno unapređenje imovinsko-pravnih odnosa na nepokretnostima (legalizacija, konverzija, eksproprijacija, prostorno planiranje...), razvoj eUprave, unapređenje tržišta rada, oblasti hrane i poljoprivrede, digitalizacija zdravstva, jačanje konkurentnosti Srbije kroz suzbijanje sive ekonomije i podsticanje inovacija, kao i EU integracije.

Učešćem predstavnika ministarstava, poslovnih asocijacija, organizacija civilnog društva i drugih partnerskih institucija na sednicama Kokusa, poslanici će moći detaljnije da se informišu koje promene propis donosi, kako će uticati na život i rad onih na koje že se primenjivati i gde još postoji prostor da se unapredi. Predviđeno je i da članovi Kokusa svoja znanja unapređuju i kroz posete privrednicima i lokalnim samoupravama na terenu. Pored razmatranja propisa koji dolaze u parlament na usvajanje, Ekonomski kokus moći će i da inicira izmene propisa, ukoliko se uoče problemi u primeni, kao i da prati njihovo sprovođenje. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Civilno društvo i mediji nedovoljno upoznati sa ekonomskim temama u procesu pristupanja EU

17.05.2019

Civilno društvo, mediji, poslovni sektor i ostali građani Srbije...Pročitaj vest
Vesti

Dodeljene NALED Strele za doprinos ekonomskom razvoju

31.07.2020

Laureati za 2020. su odlazeća ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam,...Pročitaj vest
Vesti

Ekonomski potencijal dijaspore veći od investicija

03.02.2021

Iako zvanične statistike o broju naših ljudi u inostranstvu nisu...Pročitaj vest
Vesti

Konvent o ekonomskim merama za pomoć privredi

09.04.2020

Članovi radnih grupa koje prate poglavlja 8 (Konkurencija), 16 (Oporezivanje) i 20 (Preduzetništvo i industrijska politika)...Pročitaj vest
Vesti

NALED predstavio premijerki Brnabić 35 mera za brži ekonomski razvoj

15.12.2022

Članovi NALED-a predstavili su danas premijerki Ani Brnabić i ministrima Vlade...Pročitaj vest
Vesti

Opasnost zanemarivanja ekonomskih tema u procesu pristupanja EU

17.09.2020

Ekonomska pitanja čine više od tri četvrtine pregovora Srbije o...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE