Izmene Zakona o PDV-u predvidele bi olakšice za prozjumere

Usvajanje izmena Zakona o obnovljivim izvorima energije i Zakona o PDV-u obezbedilo bi kupcima proizvođačima određene poreske olakšice, mogućnost da prozjumeri stambenih zajednica mogu direktno da koriste struju koju proizvedu solarni paneli, a takođe bi konkretnije bilo definisano pitanje finansiranja ovih zajednica, saopšteno je na poslednjoj održanoj sednici Saveza za imovinu i investiciju.

Sa velikom potrebom za održivošću, smanjenjem emisije ugljen dioksida kao i konstantnim povećanjem cena struje, prepoznaje se sve veći interes privrede za proizvodnjom i korišćenjem zelene energije. Pre dve godine, na snagu stupa Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije koji podrobnije definiše i reguliše odnos učesnika u korišćenju obnovljivih izvora energije. Međutim, status prozjumera, odnosno kupca proizvođača nije adekvatno regulisan ovim aktom, te je jedan od prioreta Saveza da se iniciraju izmene postojećeg Zakona.

-Ukoliko bismo uspeli da uklonimo nejasnoće u vezi sa tretmanom i obračunom PDV-a, stvari za prozjumere i energetsku efikasnost postale bi još lakše. Pored toga, druga važna stvar je uspostavljanje jasnog sistema prilikom obračuna nadoknađivanog dela viška energije koju je prozjumer vratio u mrežu i treća i finalna tačka je brzina izdavanja uslova za projektovanje  i priključenje od strane distribucije jer uspostavljanje ovakvog bržeg koloseka bi uticalo na dobar deo investicija- objašnjava direktor Resalte, Đorđe Popović.

I ako je proizvodnja struje na krovovima stambenih zajednica moguća, do decembra prošle godine nijedna stambena zajednica u Srbiji nije bila priključena ovom sistemu snabdevanja energijom. Prvenstveno, zato što postojeći Zakon o obnovljivim izvorima energije ne tretira na isti način individualna domaćinstva i stanovnike stambene zajednice. Na ove nedostatke osvrnuo se i Aleksandar Vranišovski, predstavnik prozumjera prve stambene zajednice u Srbiji, kojoj je solarni panel instaliran još u martu prošle godine ali je zbog komplikovane procedure i obilne papirologije, tek osam meseci kasnije ceo proces bio gotov.

U Savezu za imovinu i investicije vlada konsenzus o tome da stambene zajednice treba da postanu energetske zajednice, ali je za to potrebno da se izdvoji deo sredstava za finansiranje prozjumera, kao i da ceo postupak bude potkrepljen kvalitetnom regulatornom reformom u vidu izmena aktuelnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije. Privreda sa druge strane, ima brige sa najavljenim izmenama zbog predviđenih ograničenja instalisane snage – odobrena snaga proizvodnog objekta manja od 400 kW, odnosno za objekte koji se priključuju na sistem nakon 1. januara 2026. godine odobrene snage od 200 kW.

Cilj predloženih izmena je da se priključenja novih obnovljivih izvora električne energije učine sigurnijim po elektrodistributivnu mrežu tako što će prozjumeri preuzeti deo troškova balansiranja u postupku priključenja, kao i ograničenje od 400 KW tzv. prioretnog preuzimanja električne energije. Takođe, Elektroprivreda Srbija uputila je zahtev za izmenom Zakona o PDV-u vidu obezbeđivanja određenih olakšica za kupce proizvođače.

Pored ovih inicijativa, Savez se takođe zalagao za izmene Zakona o planiranju i izgradnji o čemu je na sednici govorio profesor Miloš Živković. Moto predloženih izmena zasniva se na pojednostavljenju s obzirom da se godinama unazad najveći nesporazumi javljaju upravo zbog preterano složenih propisa o nepokretnostima. Trud će takođe biti usmeren i na osiguravanje mogućnosti za sprovođenje konverzije, regulisanje pitanja upisa u katastar, pitanje ozakonjenja i bavljenje prirodom naplate izvršenja stečaja.

Pored rezultata koji su postignuti tokom 2022. godine, na sednici Saveza su još jednom potvrđeni prioriteti za tekuću godinu. Fokus će biti na sprovođenju masovne legalizacije u cilju okončanja postupaka ozakonjenja nelegalnih objekata i uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema za legalizaciju, uvođenje jedinstvenog softvera eProstra i usaglašavanje pravnih propisa za uspostavljanje uslova na lokalu za izgradnju mreže baznih stanica mobilne telefonije. 

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Broj zahteva za građevinske dozvole povećan u 2022, probijanje rokova sve duže

23.02.2023

U godini koju su obeležili ratni sukobi i tenzija na globalnom tržištu,...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za imovinu i investicije

11.02.2021

Prilikom prve sednice Saveza za imovinu i investicije u 2021, predstavljen je Godišnji izveštaj ovog radnog tela,...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za imovinu i urbanizam

05.03.2020

Članovima je predstavljen kvartalni izveštaj o radu Saveza u 2020. godini, kao i druge aktivnosti Saveza...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE