Održana sednica Saveza za imovinu i investicije

Prilikom prve sednice Saveza za imovinu i investicije u 2021, predstavljen je Godišnji izveštaj ovog radnog tela, izveštaj o izdavanju građevinskih dozvola kao i analize koje je NALED sproveo na polju unapređenja legalizacije objekata i konverzije prava korišćenja u pravo svojine. 

Iako je kriza izazvana pandemijom finansijski dotukla brojne sektore, gradnja u Srbiji nije zaustavljena. Tokom 2020. godine podneto je čak 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, što je za 8% više nego 2019. Efikasnost su zadržali i službenici zaduženi za obradu zahteva, te je do februara ove godine rešeno 98% zahteva, od čega 86% sa pozitivnim ishodom, zaključak je Godišnjeg izveštaja NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije.

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu našli su se Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac. Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka, šampionske pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu, dok su među opštinama sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasnije bile Svrljig, Beočin i Lajkovac.

Pored pitanja građevinskih dozvola, Savez za imovinu i investicije nastavlja da se zalaže za unapređenje postupka upisa u katastar, koji je znatno unapređen uspostavljanjem jednošalterskog sistema. Radi potpunije evidencije nepokretnosti, Savez predlaže da se građani motivišu besplatnim upisima u naredne dve godine.

Članovi ove radne grupe podjednako su posvećeni i unapređenju postupka pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine, budući da postojeći model ne odgovara ni obveznicima, a ni državi koja zbog malog broja konverzija ne ostvaruje planirane prihode. Uz to, ovo stručno telo zagovara i unapređenje legalizacije objekata na dva koloseka - pomoć lokalnim samoupravama kroz uvođenje softvera za komunikaciju nadležnih organa i olakšice za građane u vidu plaćanja na rate. Jedan od ciljeva Saveza je i uvođenje elektronske registracije svih vrsta privrednih društava, što se pokazalo kao izuzetno važno u uslovima aktuelne zdravstvene krize.

Sednici Saveza za imovinu i investicije prisustvovao je i prof. dr Marko Stanojević, savetnik ministarke rudarstva i energetike, koji je predstavio pravce izmena zakona o energetici, rudarstvu i energetskoj efikasnosti i okupljene detaljnije upoznao sa posebnim Zakonom o obnovljivim izvorima energije koji je novina u dosadašnjoj praksi.

Doprinos ovim izmenama dali su i članovi Saveza koji su aktivno uključeni u rad resornih grupa zaduženih za navedene zakone.


Povezani Sadržaji

Vesti

eProstor rešava veliku prepreku za investiranje u Srbiji

28.01.2021

Izrada prostornih i urbanističkih planova koji određuju namene i propisuju...Pročitaj vest
Vesti

Gradovi i opštine u proseku ozakone 300 kuća i stanova godišnje

29.12.2020

Ako bi se napravio “profil” prosečne lokalne samouprave iz ugla...Pročitaj vest
Vesti

Ukidanje naknade jedino rešenje za konverziju zemljišta

01.12.2020

Država treba da omogući automatski upis prava svojine u katastar za sva lica...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE