[RTS1] Obnova puteva i razvoj eUprave važne stavke u razvoju opština

Na javnu raspravu će uskoro biti stavljeni planovi razvoja Despotovca, GO Palilule iz Niša, Ivanjice, Kladova, Loznice, Ljiga, Smedereva, Velike Plane i Zaječara, dok je Subotica bila najbrža i svoj strateški dokument usvojila u decembru. 

Poljoprivreda i turizam delatnosti su koje lokalne samouprave prepoznaju kao najveću razvojnu šansu, a zaštitu životne sredine kao prioritet za unapređenje kvaliteta života građana. To su pokazali novi strateški planovi razvoja 10 gradova i opština pripremljeni za period do 2030. kojima su definisane mere, kao i sredstva potrebna za postizanje postavljenih ciljeva.

Planovi su kreirani uz mentorsku pomoć NALED-a i Balkanskog centra za regulatornu reformu, i u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike, u okviru projekta „Podrška unapređenju kapaciteta i izradi lokalnih planova razvoja“ finansiranog putem Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

- Na početku izaberemo konsultante, odnosno eksperte iz oblasti konstruisanja planova razvoja i svakoj opštini dodelimo stručnjake sa kojima će raditi na projektovanju tih strateških planova. Nakon uvodnih sastanaka sa predsednicima opština koji su važni za oformljavanje timova koji će zajedno sa ekspertima raditi na ovom zadatku, konačno, radimo na planu operativnih koraka - objašnjava početak procesa planiranja strateških planova razvoja direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, Dušan Vasiljević. 

Pored poljoprivrede, turizma i ekologije kao razvojne šanse identifikovano je i sprovođenje mera podrške preduzetništvu, rekonstrukcija i izgradnja puteva, vodovoda i kanalizacije i poslovnih zona, razvoj eUprave, a značajne aktivnosti usmerili bi i na unapređenje kvaliteta obrazovanja i pristupa socijalnim i zdravstvenim uslugama, izgradnju sportskih terena i rekonstrukciju kulturno-istorijskih objekata.

Građani koji su učestvovali u anketama i izradi planova fokus su pored strateških pitanja stavili i na svakodnevne potrebe – više parking mesta i zelenih površina, rekonstrukciju ulica i puteva, biciklističke staze, dečija igrališta, zatvoreni bazen, više manifestacija i sadržaja za mlade i dr.

- Lokalni ekonomski razvoj zahteva povezivanje svih sektora - privrede, lokalne vlasti, nevladine organizacije i povezivanje sa višim organima vlasti. Da bi dobili dobar rezultat potrebno nam je da imamo takav funkcionalan odnos, da svi znaju šta su prioriteti i da jedni drugima pomažu na tom putu - kaže Vasiljević. 

Snimak celog gostovanja možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Crowdfunding podrška lokalnim zajednicama

26.01.2021

Prema podacima organizacije Catalyst Balkans tokom prethodne godine donirano je 21,6 miliona evra kroz 1.554 dobrotvornih akcija u borbi...Pročitaj vest
Vesti

Lokalne budžete čeka dvostruko duži oporavak od privrednika

26.04.2020

Privrednici u Srbiji očekuju potpuni oporavak u roku od šest meseci do...Pročitaj vest
Vesti

Lokalne poreske administracije na obukama povodom ukidanja poreskih prijava

23.12.2019

Više od 180 predstavnika lokalnih poreskih administracija na obuci za...Pročitaj vest
Vesti

Lokalnim samoupravama do 4 miliona evra za preradu otpadnih voda

16.05.2023

Kada se usvoji novi IPARD program, lokalne samouprave mogle bi da...Pročitaj vest
Vesti

Perspektiva razvoja e-servisa u lokalnim samupravama

10.03.2023

Krajem februara održana je redovna, VI sednica BFC Kluba. Specijalni gosti...Pročitaj vest
Vesti


Proglašeni Šampioni lokalnog razvoja

04.07.2018

Niš, Bečej, Kruševac i Šabac kao dvostruki laureat izabrani su za nove „Šampione lokalnog razvoja...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE