Lokalne budžete čeka dvostruko duži oporavak od privrednika

Privrednici u Srbiji očekuju potpuni oporavak u roku od šest meseci do godinu dana. Istovremeno, čak 70% anketiranih lokalnih samouprava smatra da će posledice krize izazvane pandemijom COVID-19 osećati dvostruko duže, od godinu dana do dve godine, pokazalo je istraživanje NALED-a s kraja marta koje je obuhvatilo stavove oba sektora.

Zbog slabije naplate prvenstveno poreza na zarade, ostalih poreza, taksa i naknada, lokalni prihodi će se u najboljim okolnostima smanjiti za trećinu, a dve od pet samouprava smatraju da će smanjenje iznositi 40% do 70% trenutnih prihoda. Za razliku od države, koja će niže prihode nadoknaditi povećanim zaduživanjem, lokalne vlasti moraće da se odluče za neki od oblika smanjenja potrošnje.

Anketa koju je sproveo NALED pokazuje da svaka druga lokalna samouprava ima problem sa održavanjem likvidnosti, što će dovesti do nemogućnosti izmirivanja obaveza i ugroženog investicionog ciklusa na lokalu. Kako bi obezbedile kontinuitet u narednom periodu, 30% lokalnih samouprava odložiće i isplate ka dobavljačima, a za neke je opcija korišćenje sredstava po osnovu ostvarenog suficita iz prethodnih godina (27%).

- 70% anketiranih lokalnih samouprava ocenilo je da će pandemija uticati umereno negativno na njihov rad, a svaka peta da će to biti vrlo negativno. Pored podrške koju je pokrenuo NALED kroz nabavku prehrambeno-higijenskih paketa i medicinske opreme u saradnji s donatorima, u kratkom roku neophodna je pomoć države kroz uspostavljanje Fonda za podršku ugroženim opštinama i gradovima, kako bi lokalne samouprave mogle da nastave sa ulaganjima u lokalne aktivnosti i projekte radi prevazilaženja negativnih posledica virusa. Ovo je mera za koju se NALED zalaže od početka vanrednog stanja, kada je prvi put izašao sa setom od 10 mera za pomoć privredi – kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i potpredsednik Upravnog odbora NALED-a.

Kada je reč o otklanjanju dugoročnih efekata pandemije na lokalnu ekonomiju, potrebno je stimulisati razvoj preduzetništva. Imajući u vidu da je porez na prihode od samostalnih delatnosti, pored poreza na zarade, ključni prihod lokalnih samouprava, NALED predlaže da se napravi plan podsticaja samozapošljavanja kroz proširenje mere „Startuj legalno“ i na preduzetnike paušalce koji bi bili oslobođeni poreza i doprinosa na zarade u prvoj godini. Postavljanje novih biznisa na zdrave noge osetilo bi se u lokalnim budžetima već u prvoj godini nakon važenja mere i donelo bi značajne pozitivne efekte na lokalne prihode zahvaljujući dugoročno smanjenom obimu sive ekonomije.

Kao treći predlog navode se beskamatni krediti za završetak infrastrukturnih radova na lokalu, koji su stopirani zbog pandemije.

U momentu anketiranja, 58% ispitanika pored održavanja likvidnosti, suočavalo se sa problemom organizacije rada, zbog nemogućnosti da se brojni procesi koji se odvijaju u lokalnim samoupravama preorijentišu na rad zaposlenih od kuće, ali i zbog dodatnog opterećenja koje je u nerazvijenim opštinama izazvala nabavka računara i druge opreme koja je preduslov za nesmetano funkcionisanje izvan kancelarija.


Povezani Sadržaji

COVID-19

NALED pokrenuo platformu za donacije gradovima i opštinama

03.04.2020

U nameri da stane uz svoje članove, NALED je osmislio i lansirao jedinstvenu...Pročitaj više
COVID-19

Upitnik o posledicama COVID-19 na privredu i lokalne zajednice

30.03.2020

U cilju kreiranja što efikasnijih politika za prevazilaženje...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE