Perspektiva razvoja e-servisa u lokalnim samupravama

Krajem februara održana je redovna, VI sednica BFC Kluba. Specijalni gosti sednice ovom prilikom bili su Mihailo Jovanović ministar za informisanje i telekomunikacije i Svetlana Jovanović savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za eUsluge, dok je sednicom predsedavao potpredsednik BFC Kluba i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Nakon uvodnog obraćanja i pozdravnih reči Pajić je istakao da su lokalne samouprave u Srbiji itekako svesne da je digitalizacija jedan od neizostavnih preduslova za dalji ekonomski razvoj.

- Trudimo se da administracija na svim nivoima bude brža, efikasnija, spremnija da odgovara na zahteve građana i privrede i da ponudi bolje javne servise. Šabac u ovom trenutku ima dostupnih devet eUsluga i usluge digitalne asistentkinje MIA Chat bota. U narednom periodu nastavićemo da radimo na proširivanju eUsluga – izjavio je Pajić.

Ministar Jovanović je naglasio da građani sve više koriste elektronske usluge što se vidi i po rastu broja naloga na Portalu eUprava.

- U 2022. imali smo u proseku po 1.000 novih korisnika sedmično, a prošle nedelje registrovano je čak 25.000. Više od 10.000 građana otvorilo je nalog u Pošti Srbije, a manji broj obratio se Upravi za trezor i poljoprivrednim stručnim službama. Svega stotinak stanovnika posetilo je šalter svoje lokalne samouprave, iako u gotovo svim opštinama i gradovima imamo tzv. eŠalter za pomoć pri otvaranju naloga. To znači da bi lokalne samouprave trebalo više da promovišu ovu mogućnost - istakao je Jovanović.

Elektronske građevinske dozvole prva su zaokružena javna elektronska usluga uspostavljena 2016. godine, a NALED–ov Lokalni indeks eUprave (LEI) pokazuje da je danas nivo razvijenosti elektronskih usluga na lokalu na 40% od željenog nivoa. Gradovi i opštine dosad su u proseku digitalizovale oko 20% svojih administrativnih procedura. 


Povezani Sadržaji

Vesti

BFC SEE certifikacija - šansa za unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalu

21.06.2022

Kako doći do investitora, na koji način unaprediti konkurentnost i kakav...Pročitaj vest
Vesti

Budžet za javna ulaganja u gradovima i opštinama se neće smanjivati

07.11.2022

Unapređenje upravljanja komunalnim delatnostima na lokalu, kao i javnom...Pročitaj vest
Vesti

Sedam gradova i opština iz Srbije dobili regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

17.10.2022

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE