[Bloomberg] Šta je potrebno Srbiji za stabilan rast od 5%

Ove godine, zaključno sa početkom aprila, u Srbiju je investirano milijardu i sto miliona evra. Najviše ovakvih investicija tokom 2023. godine stiglo je iz Evropske unije, i to nešto manje od pola ukupnih, odnosno oko 2,2 milijarde evra, što je više nego godinu ranije.

Kada je u pitanju konkurentska prednost Srbije u odnosu na ostale zemlje u regionu, Dušan Vasiljević, direktor za investicije u NALED-u, istakao je za Bloomberg da je Srbija najveće tržište u regionu. "To deluje u našu korist i mislim da to koristimo na dobar način.

"U poslednje vreme smo se otvorili na promišljen način i na tržištu radne snage iz inostranstva, što je svakako pomoglo našoj konkurentnosti. Dodao bih još da je početak i kraj priče šta su nedostaci poslovanja u Srbiji to što nije deo Evropske unije i da to mora da nam bude strateški prioritet. Takođe, ne možemo stići razvijene zemlje po pitanju ulaganja u investicije i moramo da imamo viziju gde će one biti za 10 godina da bismo sada uradili ono što možemo da ih stignemo", kaže Vasiljević.

Na pitanje šta bi bilo dobro uraditi u narednih godinu dana kako bi se poboljšao poslovni ambijent, Vasiljević ističe da bi veoma značajno bilo da dođe do sveobuhvatne reforme imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa nepokretnostima.

"Pored reforme vezane za nepokretnosti, bilo bi značajno i da uvedemo jedan fleksibilniji model za angažovanje radne snage, što će u narednom periodu biti naročito relevantno u sektoru građevine i u ugostiteljstvu. Lokalne samouprave su spremne i zainteresovane za primenu veštačke inteligencije. To zahteva da se čitavo društvo i država organizuju oko toga, između ostalog uvođenjem programa i procedura koji treba da kažu da za svako rešenje koje država uvodi prvo pitanje treba da bude da li je moguće primeniti AI u tom rešenju", kaže Vasiljević.

O tome iz kojih oblasti dolaze investitori, šta su najveći problemi kada je reč o poslovanju i zašto su investitori zainteresovani za Srbiju, pogledajte u videu na portalu Bloomberg Adria.


Povezani Sadržaji

Vesti

Podzakonska akta kasne, ministarstva izdala više od 600 mišljenja u 2023.

21.05.2024

Institucije su se tokom prošle godine najbolje pokazale u ažurnom...Pročitaj vest
Vesti

Primena ESG kriterijuma izazov, ali i šansa za veću konkurentnost i izvoz

16.05.2024

Spremnost kompanija da ulažu u tehnologiju i inovacije za zelenu tranziciju,...Pročitaj vest
Vesti

U održivom razvoju je odgovor na klimatske i ekonomske izazove

25.04.2024

Digitalizacija lokalnih usluga, unapređenje javnog transporta i stalna...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Građani i privreda plaćaju više od 2.000 taksi i naknada

14.05.2024

U Srbiji postoji više od 2.000 republičkih i lokalnih taksi i naknada...Pročitaj više
Kliping

[RTS] Srpski gradovi sa BFC certifikatom u vrhu liste Financial Times-a

19.02.2024

U vrhu liste najboljih investicionih lokacija u Evropi, po izboru britanskog...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE