[RTS] Građani i privreda plaćaju više od 2.000 taksi i naknada

U Srbiji postoji više od 2.000 republičkih i lokalnih taksi i naknada koje plaćaju građani i privreda. Direktor odeljenja za konkurentnosti i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević kaže za RTS da nisu svi ti neporeski nameti potpuno opravdani, kao i da često za istu administrativnu radnju morate da platite dve takse. Zbog toga je, ističe, neophodna reforma i uvođenje jedinstvene baze podataka neporeskih dažbina.

Dušan Vasiljević navodi da samo na republičkom nivou imamo 1.200 neporeskih nameta, ali da postoje i lokalne i pokrajinske takse.

- To je uređeno kroz 500 različitih zakona i podzakonskih akata, tako da možete da zamislite šumu tih propisa sa kojima privrednici moraju da se upoznaju samo da bi izvršili svoje obaveze koje se tiču taksi i naknada, neporeskih nameta na republičkom nivou. Ali kada uzmemo obzir da kod nas imamo i nivo lokalne samouprave i nivo pokrajine koje imaju svoje takse i naknade, možemo da budemo sigurni da je taj broj mnogo veći. Za sada i ne znamo koliki je taj broj na lokalnom nivou, ali možemo biti prilično sigurni da te lokalne takse i naknade i republičke čine više od 2.000 taksi i naknada - navodi Vasiljević.

Ukazuje da nisu sve takse i naknade potpuno opravdane, kao i da nisu dovoljno korektno obračunate da reflektuju ono što su troškovi državnih organa u pružanju usluga, nego su neke parafiskalni nameti.

Zbog toga, ističe, postoji dosta razloga zbog čega bi trebalo izvršiti reformu neporeskih i parafiskalnih nameta.

- Neki su značajno finansijsko opterećenje i za naše građane, naročito za privredu koja plaća najveći deo tih neporeskih nameta. Drugi razlog se tiče administrativnog pojednostavljenja. Mnoge od tih naknada su finansijski beznačajne i za državu, čak i za one koji ih plaćaju, ali prave jednu vrstu administrativnog opterećenja - dodaje Vasiljević.

Objašnjava da od tih 2.000 neporeskih nameta najveći deo čine administrativne takse.

- Ali kada pogledate koliko one doprinose zaista javnim prihodima, vidite da je to negde oko 0,2 procenata ukupnih prihoda. Dakle, ono na što mi ukazujemo je da veliki broj tih taksi toliko su male u značaju, a opterećuju administrativno - kaže Vasiljević.

Objašnjava i da često za istu administrativnu radnju morate da platite dve takse.

- Dakle, za jednu relativno jednostavnu administrativnu radnju vi platite taksu za podnošenje zahteva, a onda platite taksu za donošenje rešenja. Mislimo da je to u najvećem broju slučajeva potpuno nepotrebno - naglašava Vasiljević.

S druge strane, naglašava, ima i onih naknadi koje su izdašne.

- Ne smatramo da sve te takse i naknade treba ukinuti. Neke se tiču korišćenja naših auto-puteva, mislim da se niko ne zalaže da auto-putevi treba da se koriste bez naknade. Neke su naknade za korišćenje naših mineralnih sirovina, naših ruda. Mislim da se niko ne zalaže da to treba ukinuti. Naravno, treba na odgovarajući način utvrditi njihovu visinu, ali treba onako razdvojiti žito od kukolja, šta je od tih taksi i naknada legitimno i treba da postoji, a šta treba reformisati - kaže Vasiljević. 

Privrednici su se ranije najviše žalili na firmarine. Tu je urađena reforma, ali kao da nije do kraja izvedena.

- Firmarina i dalje ostaje jedan od čestih predmeta žalbi od strane privrednih subjekata onih većih i naročito onih koji postoje u većem broju jedinica lokalnih samouprava, zbog toga što opet imamo tu jednu vrstu neujednačenosti postupanja naših gradova i opština. Vrlo često neki operateri telekomunikacionih sistema su u situaciji da im se naplaćuje firmarina kad god okače taj natpis o svojoj firmi na neke antenske stubove, što apsolutno nije smisao i tako ne bi trebalo da bude - navodi Vasiljević.

NALED već duže zagovara da je potrebno uvođenje jedinstvene baze podataka neporeskih dažbina koje plaćaju privrednici i građani.

- Mislimo da bi to bio veliki napredak i za predivljivost našeg sistema, da građani i privrednici kada počinju sa nekom privrednom delotnošćom i kada samo razmišljaju da krenu, da mogu da na jednom mestu nađu spisak svih taksi i naknada, gde znaju šta će morati da plate. To je velika stvar sama po sebi - poručuje Vasiljević.

Snimak celokupnog gostovanja možete pogledati OVDE.


Povezani Sadržaji

Vesti

Jun je „Mesec parafiskala“ – oslobodimo se suvišnih dažbina

03.06.2021

Kampanja „Mesec parafiskala“ startovala je danas sa pozivom...Pročitaj vest
Vesti

Na putu do reforme parafiskala - Može li Srbija bolje od regiona?

01.05.2024

Više od decenije privrednici u Srbiji se zalažu da se reši...Pročitaj vest
Vesti

Novi pokušaj reforme neporeskih i parafiskalnih nameta

25.08.2023

Prošle su gotovo dve godine otkako su NALED, KPMG, Institut Mihajlo Pupin...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE