U održivom razvoju je odgovor na klimatske i ekonomske izazove

Digitalizacija lokalnih usluga, unapređenje javnog transporta i stalna interakcija sa građanima su ključni prioriteti održivog razvoja gradova, zaključak je panel diskusije "Pametni gradovi i zelena tranzicija: Oblikovanje održive urbane budućnosti", koju je organizovao NALED, drugog dana ESG Adria Samita, koji je održan u Tivtu pod sloganom “Deluj sada za održivo sutra”.

Pametni gradovi fokusiraju se na primenu naprednih tehnologija kako bi unapredili efikasnost lokalnih usluga, promovisali održivost i unapredili kvalitet života svojih građana. O tome kako tehnologija može oblikovati budućnost gradova razgovarala ja Ana Ilić, direktorka Odeljenja za dobru upravu u NALED-u sa svojim gostima Anom Babić, asistentkinjom na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Rijeci, Vladislavom Cvetkovićem, predsednikom Upravnog odbora NALED-a i Željkom Komnenovićem, gradonačelnikom Tivta.

Kao organizacija koja okuplja predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, NALED se zalaže za promociju održivog razvoja i sve je više aktivnosti usmereno na usvajanje ovog modela rada od strane lokalnih samouprava i kompanija. 

- Kao što imamo ESG kriterijume po kojima ocenjujemo „poželjnost“ neke kompanije kao poslodavca, tako će i lokalne zajednice i ono što one nude, biti posmatrano ne samo kroz povoljnost poslovne klime za investicije, već i kroz uslove za život i zdravo okruženje. Upravo one sredine koje su inkluzivne i tolerantne, energetski nezavisne, koje obezbeđuju pristup zdravoj hrani i vodi će biti stecišta života, inovacija i preduzetništva – rekao je Vladislav Cvetković.

U Hrvatskoj više od 70% ulaganja u lokalne samouprave dolazi iz evropskih fondova i prema rečima Ane Babić, to je jedna od najvećih prednosti članstva u EU.

Takođe, ona je istakla kako ne moraju nužno najveći gradovi da budu i najrazvijeniji i istakla primere Rijeke i Dubrovnika koji godinama unazad pobeđuju u Smart City kategoriji u izboru najboljih gradova, koji se održava u organizaciji Jutarnjeg lista, portala gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Takav primer pruža i Tivat koji je prema rečima gradonačelnika Željka Komnenovića od malog industrijskog grada sa 8.000 stanovnika napredovao do turističke high level destinacije, gde se broj meštana udvostručio.

- Transformacija koju Tivat doživljava poslednjih 15 godina predstavlja veliki izazov da smer njegovog rasta stavimo pod kontrolu, učinimo održivim i oplemenimo nasleđem. Da tom rastu damo formu i postavimo jasnu viziju ka kojoj želimo ići. Ništa ne poziva na akciju kao obaveza očuvanja najvrednijih resursa koje imamo, a u slučaju Tivta i Crne Gore, to su ljudi, priroda i prostor – zaključio je Komnenović.

Na panelu se moglo čuti i o značaju javno-privatnih partnerstava za agendu pametnih gradova u regionu, kao i o reformama koje treba da podrže inicijative pametnih gradova na lokalnom nivou.

Rečeno je da nedostatak veština, infrastrukturna i tehnološka manjkavost mogu biti glavna prepreka ka usvajanju pametnih rešenja u lokalnim samouprava, ali jača regionalna saradnja može pomoći u bržoj transformaciji regiona jugoistočne Evrope.

ESG Adria Samit okupio je više od 600 učesnika, a fokus je bio na temama kao što su održivo finansiranje, zelena tranzicija, velike regionalne investicije, ali i širenje interesovanja na oblast veštačke inteligencije i razvoja startapa.


Povezani Sadržaji

Vesti

Potreban veći ekonomski rast kako bismo stigli zemlje EU

26.01.2024

Privredni rast Srbije u ovoj godini biće do 3.5%, dok će inflacija u ovoj...Pročitaj vest
Vesti

50 gradova i opština započinju regionalnu trku za nove investicije

28.02.2024

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja...Pročitaj vest
Vesti

Otvoreni pozivi podrške za razvoj inovacija u poljoprivredi

22.04.2024

NALED će u naredne dve godine predstavljati Srbiju u regionalnoj mreži Food...Pročitaj vest
Vesti

Srbija u razvoj veštačke inteligencije ulaže 100 miliona evra do 2026.

22.02.2024

Srbija će u naredne dve godine u razvoj veštačke inteligencije uložiti...Pročitaj vest
Vesti

Šta za Srbiju znači početak primene ESG kriterijuma u EU od 2024.

31.10.2023

U javnosti je odjeknula vest krajem prošle godine da je Evropska unija...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE