[Biznis.rs] Pametni sistem za reciklažu iz Zrenjanina mogao bi da se primenjuje širom Srbije

Na prvoj panel diskusiji, od planirane tri, partneri na projektu „Pametno recikliraj“ obrazložili su šta je sve neophodno kako bi sistem pametne reciklaže zaživeo, kako motivisati građane i kakvi su prvi rezultati pilotiranja ove tehnologije u Zrenjaninu.

Naime, od oktobra prošle godine u nekoliko objekata, kao i na javnim lokacijama u Zrenjaninu, postavljeni su pametni uređaji za povraćaj ambalaže. Na ovaj način građani ostvaruju razne popuste, dok najvredniji recikleri svakog meseca imaju priliku da osvoje i vredne nagrade poput električnog trotineta, tableta, pametnih satova…

Fokus panela bio je na pametnim sistemima nove generacije, kao što su e-kante, automati za povrat ambalaže i ručni skeneri za odlaganje PET i tetrapak ambalaže, ali i limenki i staklenih flaša, koje su zajednički razvile kompanije RLG i Solagro Smart Recycling. Osnivač kompanije Solagro Smart Recycling Nemanja Janić istakao je da se njegova firma bavi inovativnim rešenjima za primarnu selekciju i validaciju ambalaže, koja mogu da se koriste u različitim sistemima.

- Naše delovanje delimo na uređaje koji se koriste u objektima (klasični), zatim mobilne i prenosive sisteme za događaje na otvorenom, poput festivala i sličnih, kao i aktivacije za brendove, gde težimo da promovišemo reciklažu. Tu bih izdvojio topionicu za limenke, gde prikazujemo ceo proces reciklaže kroz koji se dobija novi proizvod - objasnio je Janić.

Menadžerka za održivost i regulatorne poslove u kompaniji Ball packaging Europe Jelena Petljanski pokretač je projekta za pilotiranje pametnog sistema u Zrenjaninu

- Radili smo taj projekat prvo u Beogradu, gde smo sa Solagrom razvili sistem pametnih presa kojima se limenke recikliraju. To je bio inovativan bazični projekat, ali kao jedna svetska kompanija i lider u proizvodnji limenki došli smo do saznanja da se proizvodi markiraju sa jedinstvenim kodom koji omogućava razne informacije, na primer koliko je jedinica pušteno na tržište. Jedna od najpraktičnijih primena je u primarnoj selekciji, odnosno reciklaži - navela je Petljanski.

Dodala je da su kroz kompaniju RLG došli do saznanja kako IT sistemi mogu da prate tok ambalaže, pa su doveli evropske partnere u Srbiju kako bi ovde sproveli projekat. - Uvideli smo vrednost pametnih sistema jer jedinstveni kod nosi različite informacije, a digitalizacijom može da se reši, bez menjanja zakona, način na koji se razvrstava ambalaža. Ovo omogućava i stalnu komunikaciju sa građanima, kao što je na primer to gde se može reciklirati i slično - istakla je Petljanski.

Ona je dodala da nisu finansije jedino što motiviše ljude da recikliraju, već da postoje i oni koji žele da znaju šta se desilo sa pakovanjem, gde je ono završilo… Prema njenim rečima, samo jednom objavom na društvenoj mreži jedna belgijska kompanija se zainteresovala za ovu tehnologiju koja je u povoju.

Ostatak teksta pročitajte na linku

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Hiljadu reciklažnih kontejnera stiže u region

18.12.2020

Količina reciklirane staklene ambalaže u regionu Zapadnog Balkana još je daleko od nivoa koji propisuje Evropska unija. Dok je cilj...Pročitaj vest
Vesti

Na ulicama Niša uskoro 300 kontejnera za reciklažu stakla

05.02.2021

Tri stotine kontejnera za reciklažu staklene ambalaže stiže u Niš,...Pročitaj vest
Vesti

U Kragujevcu počela reciklaža baterija i sijalica

16.12.2021

Potrošene baterije i sijalice u Kragujevcu više ne moraju da...Pročitaj vest
Vesti

Novi Sad dobio 50 reciklažnih zvona za staklenu ambalažu

18.03.2022

Grad Novi Sad dobio je 50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu, sa...Pročitaj vest
Vesti

Sremska Mitrovica dobila reciklažno dvorište za kabasti otpad

07.04.2022

Građani Sremske Mitrovice od sada će sav kabasti otpad moći da odlažu u osam...Pročitaj vest
Vesti

Reciklažna zvona povećala sakupljanje staklene ambalaže za 90%

14.12.2022

Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE