Više od 200 žena zajedno za kulturni turizam 

U okviru projekta „Zajedno za kulturni turizam“ organizovane su radionice u Sremskoj Mitrovici, Šidu i Inđiji. Učesnice  su imale priliku da saznaju kako identifikovati nasleđe na lokalu i spojiti ga sa savremenim dizajnom, proceniti tržišni potencijal rukotvorina u svetlu turističke ponude područja, te brendirati suvenire i promovisati ih na društvenim mrežama. Cilj je da se  doprinese stvaranju povoljnijeg okruženja za razvoj lokalnog (kulturnog) turizma. Naredne tri radionice biće održane u Bosni i Hercegovini. 

Kao finalni događaj planirana je izložba na kojoj će se predstaviti konačni rezultati projekta i prikazao rad učesnica. 

Za prvih godinu dana od pokretanja projekat je okupio više od 200 žena na svojim edukativnim programima, radionicama i infosesijama. One su tako dobile priliku da uz podršku stručnjaka osmisle nove proizvode, da ih predstave i promovišu u lokalnim turističkim organizacijama i umetničkim ateljeima, te da ih predstave na regionalnim zanatskim kolonijama i prekograničnoj izložbi, koje su deo projekta. 

Predavači na radionicama su bili Saša Srećković, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu, Dušanka Botunjac, akademska slikarka i primenjena umetnica, Dragana Tar, saradnica za razvoj lokalnih ideja i podršku malim biznisima u ruralnom području, Aleksandra Marković, etnolog i saradnica na projektima ruralne tradicije, Nikola Milović, komunikolog i direktor marketinga hotela Metropol Palace Beograd.  

Podsetimo,  u pograničnom delu Srbije i Bosne i Hercegovine, na teritoriji 18 opština i gradova se od marta 2023. godine realizuje projekat ,,Zajedno za kulturni turizam“ u cilju socio-ekonomskog osnaživanja žena i plasmana rukotvorina kao turističkih proizvoda u pomenutim državama. Projekat sprovodi NALED u saradnji sa udruženjima Etno mreža i Bosanske rukotvorine, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije

,,Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za unapređeni socio-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata“ nastoji da stare zanate i tehnike domaće radinosti otrgne od zaborava, da im vrati ekonomsku i kulturološku vrednost, i da zainteresuju mlađe generacije da učešćem na kreativnim radionicama doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Inicijativa Vlade i Etno mreže obezbedila posao za stotine žena iz ruralnih krajeva

04.07.2022

Svečanom dodelom priznanja najistaknutijim pokroviteljima ...Pročitaj vest
Vesti

Pokrenuta inicijativa „1.000 žena“

13.06.2017

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om pokrenulo je danas inicijativu za...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE