Unapređenje propisa u oblasti elektronskog arhiviranja

Radna grupa za eUsluge NALED-ovog Saveza za eUpravu intenziviraće u narednom periodu rad na definisanju predloga za unapređenje procedura i propisa u oblasti elektronskog arhiviranja, kako bi se smanjila administrativna opterećenja privrede.

Na sednici Radne grupe razmatrano je da li je sav dokumentarni materijal, koji se po trenutnim propisima trajno čuva, podoban i potreban da bude arhivska građa. Takođe je otvoreno pitanje da li je zaista neophodno „duplo čuvanje“ dokumenata nakon što se preda imaocima javnih ovlašćenja, poput platnih spiskova.

Sednici su pored članova Radne grupe iz privrede, civilnog i javnog sektora, ispred NALED-a prisustvovali Irena Đorđević Šušić, šefice Jedinice za digitalizaciju, inovacije i preduzetništvo i Ana Milovanović, menadžerke za regulatornu reformu, kao i Milan Vojvodić, šef Odseka za regulativu u oblasti informacionog društva Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Šef Radne grupe Boris Damjanović, iz kompanije “OSA Računarski inženjering“, istakao je da će fokus u narednom periodu biti na usklađivanju i poboljšanju zakonske regulative u domenu eUsluga, kao i edukaciji za njihovo korišćenje. Posebno je istakao značaj pružanja podrške državnim organima u procesu implementacije eArhiva i ePisarnice, kao dva glavna softvera koja će omogućiti prelazak na elektronsko kancelarijsko poslovanje.

Milan Vojvodić predstavio je obaveze predviđene Uredbom o jedinstvenim tehničko-tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i zaštitu arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom obliku koja je stupila na snagu 1. januara 2024. On je govorio i o planovima Ministarstva u oblasti eUsluga. Istakao je i da je u planu da ove godine počne rad na izmenama Zakona o elektronskom dokumentu, budući da će se i na nivou Evropske unije menjati regulatorni okvir koji uređuje ovu oblast. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Najavljeno ponovno aktiviranje Radne grupe za podatke Vlade Srbije

13.03.2024

Formirana je Radna grupa za podatke Saveza za eUpravu NALED-a koja će okupiti...Pročitaj vest
Vesti

Održane obuke službenicima za korišćenje ePisarnice i eArhiva

29.02.2024

U prethodnih osam meseci sprovedeno je 15 obuka za načelnike i službenike...Pročitaj vest
Vesti

Veliko interesovanje privrede za elektronsko arhiviranje

27.03.2024

Na obuci u oblasti elektronskog arhiviranja, u organizaciji Saveza za eUpravu...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE