Unapređenje eUputa donosi tri sata uštede pacijentima

Građani Srbije u proseku idu tri do četiri puta do svog izabranog lekara, kako bi dobili upute za specijalističke preglede koji su im potrebni, saznali dijagnozu i dobili terapiju. Često se radi o teško bolesnim pacijentima, pa umesto njih na vrata izabranih doktora kucaju članovi njihove porodice. Sve to predstavlja popriličan napor i nepotrebno gubljenje vremena za pacijente i lekare opšte prakse, koji na godišnjem nivou imaju više od 14 miliona poseta građana.

Rešenje za njih predstavlja specijalistički eUput - nova procedura koja bi svim lekarima specijalistima, na svim nivoima zdravstvene zaštite, dala mogućnost da upućuju pacijente na druge specijalističke preglede, stacionarno lečenje, kontrole ili komisiju. U Sivoj knjizi 14, koju je NALED objavio ove godine, uvođenje eUputa našlo se među 10 prioritetnih preporuka, a ušlo je i kao mera u Program digitalizacije zdravstvenog sistema Srbije od 2022. do 2026.

- Neophodno je da se pacijenti rasterete nepotrebnog odlaska u dom zdravlja kod izabranog lekara zbog specijalističkih pregleda i kontrolnih pregleda kod hroničnih bolesnika. Unapređenjem eUputa bi se smanjio broj povratka radi dobijanja novog uputa, a povećala brzina uspostavljanja dijagnoze. Procene su da bi izabrani lekari imali do sedam poseta manje dnevno, dok bi ušteda po pacijentu bila tri sata - objašnjava Una Ljubičić, predsednica Saveza za zdravstvo u NALED-u.

Naša sagovornica objašnjava, da je za punu primenu i unapređenje sistema eUput potrebno omogućiti da lekar specijalista može kroz Integrisani informacioni sistem uputi pacijenta na dalje specijalističko lečenje, kontrolu, komisiju ili stacionarno lečenje, dok bi izabrani lekar kroz isti sistem imao uvid u sve upute i izveštaje lekara specijalista. Osim same digitalizacije, jedno od ključnih unapređenja bilo bi i uspostavljanje protokola -  spisak potrebnih analiza koje je potrebno obaviti pre upućivanja na specijalistički pregled, kako bi se i posete lekarima specijalistima dešavale uz svu potrebnu dokumentaciju.

Procedura koja sada ima osam koraka tako bi se skratila na šest. Uštede bi bile ogromne, jer bi broj poseta izabranom lekaru mogao da se prepolovi i dođe na oko sedam miliona godišnje, a po nekim procenama čak i više. Prema ovoj kalkulaciji 5.548 izabranih lekara će nakon primene ove mere imati 1.764 poseta manje godišnje. Ono što će građanima još doneti ova mera je i to što sa sobom više neće morati da nose papirnu dokumentaciju.

-  Nadamo se da će primena eUputa krenuti veoma skoro s obzirom na to da je predviđena i Programom za digitalizaciju zdravstva. To je pravac u kojem treba da idemo, a koji će nam doneti mnogo, kao što je i uvođenje eRecepta donelo uštedu od dva miliona evra godišnje – zaključuje Ljubičić.

Podsetimo, digitalizacijom zdravstvenog sistema svaki pacijent imaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton, sa svim ličnim zdravstvenim podacima, u koji će uvid imati lekari koje posećuju, što će ubrzati put kroz zdravstveni sistem, unaprediti rezultate lečenja, smanjiti liste čekanja, nepotrebno ponavljanje analiza i vraćanje kod lekara opšte prakse po nove upute.


Povezani Sadržaji

Vesti

Dva milona građana Srbije sledeće godine postaju ePacijenti

14.05.2022

Država će razvojem više od 20 novih elektronskih servisa...Pročitaj vest
Vesti

Formirano Koordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog sistema

19.01.2021

Vlada Srbije formirala je Kordinaciono telo za digitalizaciju zdravstvenog...Pročitaj vest
Vesti

Zdravstvene usluge na klik za dva miliona građana Srbije

11.02.2022

Uputi, recepti i bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE