Socijalno preduzetništvo velika šansa za žene iz Srbije i BiH

Žene iz Bosne i Hercegovine posetile Beograd i Sremsku Mitrovicu  kako bi se bolje upoznale sa konceptom socijalnog preduzetništva, značaju udruživanja i razvojem unikatnih tradicionalnih turističkih proizvoda. Dvodnevna studijska poseta je organizovana u okviru projekta prekogranične saradnje ,,Zajedno za kulturni turizam“ koji sprovode NALED, Etno mreža i Bosanske Rukotvorine – BH Crafts uz podršku Evropske unije.

Učesnice iz Breze, Sarajeva, Vlasenice, Banovića i Vareša imale su priliku da posete Kalemegdan i prodajnu galeriju Etno mreže kod Zindan kapije, te da obiđu srpsku prestonicu. U radnom delu učesnicima studijske posete iz BiH je predstavljeno zakonsko rešenje za socijalna preduzeća u Srbiji, te su predstavnici organizacije BH Crafts izrazili nadanja da će se pravno regulisati ovaj domen i u Bosni. 

- Socijalna preduzeća posluju u skladu sa društvenom misijom, a najmanje 50% ostvarene dobiti se reinvestira u rešavanje problema zajednice ili uslova rada zaposlenih. Naš zakon  omogućava dodelu statusa socijalnog preduzetništva i ne predviđa novu pravnu formu za socijalna preduzeća. Očekivane pogodnosti za one koji steknu status su pristup finansijskoj i nefinansijskoj podršci, kao i vidljivost prema poslovnoj zajednici, javnoj upravi i donatorima – objasnio je Miodrag Shrestha, ekspert za socijalno preduzetništvo.

Drugog dana posete gošće su obišle sedište  udruženja „Zlatno runo Sirmijum“, Carsku palatu i ostale znamenitosti u Sremskoj Mitrovici. 

Podsetimo,  u pograničnom delu Srbije i Bosne i Hercegovine, na teritoriji 18 opština i gradova se od marta prošle godine realizuje projekat ,,Zajedno za kulturni turizam“ u cilju socio-ekonomskog osnaživanja žena i plasmana rukotvorina kao turističkih proizvoda u pomenutim državama. Projekat sprovodi NALED u saradnji sa udruženjima Etno mreža i Bosanske rukotvorine, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020.

,,Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za unapređeni socio-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata“ nastoji da stare zanate i tehnike domaće radinosti otrgne od zaborava, da im vrati ekonomsku i kulturološku vrednost, i da zainteresuju mlađe generacije da učešćem na kreativnim radionicama doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa.


Povezani Sadržaji

Vesti

Bosna i Srbija zajedno za kulturni turizam

16.05.2023

Izrada proizvoda tehnikama ručnog rada poput tkanja, pletenja, heklanja ili pustovanja predstavlja važan deo kulturne baštine...Pročitaj vest
Vesti

Inicijativa Vlade i Etno mreže obezbedila posao za stotine žena iz ruralnih krajeva

04.07.2022

Svečanom dodelom priznanja najistaknutijim pokroviteljima ...Pročitaj vest
Vesti

Stižu zajednički turistički proizvodi Srbije i Bosne do kraja 2024.

25.03.2024

Žene iz Loznice, Sremske Mitrovice, Inđije, Rume i Šida su u...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE