Bosna i Srbija zajedno za kulturni turizam

Izrada proizvoda tehnikama ručnog rada poput tkanja, pletenja, heklanja ili pustovanja predstavlja važan deo kulturne baštine jednog naroda, ali danas se ova znanja pretežno posmatraju kao ženski hobi. U pograničnom delu Srbije i Bosne i Hercegovine, na teritoriji čak 18 opština i gradova se od marta ove godine sprovodi projekat ,,Zajedno za kulturni turizam“ u cilju socio-ekonomskog osnaživanja žena i plasmana rukotvorina kao turističkih proizvoda u pomenutim državama.

Sa takozvanom ,,brzom modom“, proizvodnjom jeftine, masovno dostupne garderobe i neosmišljene ponude, migracijom iz sela u gradove i bujanjem tržnih centara, ekonomski položaj žena koje se bave izradom rukotvorina, postaje sve teži. NALED, i udruženja Etno mreža i Bosanske rukotvorine uz finansijsku potporu Evropske unije će u naredne dve godine podržati razvoj prekogranične turističke ponude kroz razvoj novih zajedničkih proizvoda žena koji oslikavaju kulturno nasleđe regiona. Ovakav plasman proizvoda trebalo bi da doprinese stvaranju povoljnijeg okruženja za razvoj lokalnog (kulturnog) turizma.

Nekada su žene koje su se bavile tradicionalnim tehnikama i starim zanatima bile nositeljke kulture i tradicije a stvaranje rukotvorina umećem ručnog rada prenosilo se u amanet s generacije na generaciju. S pojavom industrijske proizvodnje i sve bržim nastajanjem tkanina, nemali broj starih tehnika poput veza i tkanja, pale su u zaborav jer je vremenski i finansijski postalo neodrživo za žene da ih bez institucionalne podrške, same čuvaju.

Ženama učesnicama će u toku trajanja projekta biti obezbeđena podrška stručnjaka u vidu organizovanih obuka na kojima će se govoriti o definisanju i razvoju turističkih proizvoda zasnovanih na elementima kulturne baštine, pakovanju i dizajnu proizvoda, plasiranju proizvoda na tržite i slično.

U projektu će učestvovati 60 talentovanih žena koje će imati priliku da uz podršku stručnjaka osmisle nove proizvode, da ih predstave i promovišu u lokalnim turističkim organizacijama i umetničkim ateljeima, te da ih predstave na regionalnim zanatskim kolonijama i prekograničnoj izložbi, koje su deo projekta.

Ova saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije će okupiti 18 opština, turističke organizacije, zanatska udruženja, institucije kulture, razvojne agencije, privredne komore i obrazovne institucije, kao i diplomatske predstavnike u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Projekat predviđa i dve studijske posete, po jedna u obe zemlje, kako bi se učesnice projekta bliže upoznale sa kulturnim nasleđem pograničnog dela, te razmenile iskustva u tehnikama izrade rukotvorina.

Pored osnaživanja žena da plasiraju svoje proizvode na tržište, projekat dotiče i sektor socijalnog preduzetništva kao mehanizma za stvaranje dodatnog podsticajnog okruženja za zanatlije. Narodna skupština Republike Srbije je usvojivši Zakon o socijalnom preduzetništvu u februaru 2022. identifikovala potrebe društveno-osetiljivih grupa i stvorila povoljnije uslove za razvoj socijalnog preduzetništva dodelom statusa i pripremom programa mera za podršku ovom sektoru. Plan je da se kroz projekat ovaj propis predstavi donosiocima odluka u BIH i da se izradi set preporuka za uspostavljanje regulatornog okvira u ovoj oblasti.

,,Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za unapređeni socio-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata“ nastoji da stare zanate i tehnike domaće radinosti otrgne od zaborava, da im vrati ekonomsku i kulturološku vrednost, i da zainteresuju mlađe generacije da učešćem na kreativnim radionicama doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa.


Povezani Sadržaji

Vesti

Inicijativa Vlade i Etno mreže obezbedila posao za stotine žena iz ruralnih krajeva

04.07.2022

Svečanom dodelom priznanja najistaknutijim pokroviteljima ...Pročitaj vest
Vesti

IV tkačka kolonija u Staparu

25.09.2018

Tradicionalna manifestacija ima za cilj očuvanje kulturnog nasleđa Srbije u službi ekonomskog osnaživanja žena i revitalizaciju...Pročitaj vest
Vesti

NALED, privreda i GIZ zajedno za najugroženije

22.12.2020

Poslednje dane u godini NALED je tradicionalno posvetio darivanju onih kojima je pomoć najpotrebnija. Zajedno sa...Pročitaj vest
Vesti

Pokrenuta inicijativa „1.000 žena“

13.06.2017

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om pokrenulo je danas inicijativu za...Pročitaj vest
Vesti

Posle Crne Gore, reformu inspekcija „izvozimo“ i u BiH

27.02.2022

Vlada Federacije BiH svojim zaključkom nedavno je potvrdila početak...Pročitaj vest
Vesti

Tek svaka četvrta nekretnina u vlasništvu žena

24.07.2018

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar omogućeno da supružnici koji u toku braka steknu nekretninu budu automatski upisani kao...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE