Počela javna rasprava o Zakonu o informacionoj bezbednosti

U prostorijama opštine Stari grad održan je prvi okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o informacionoj bezbednosti, čije se usvajanje očekuje tokom jeseni. Tom prilikom predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija prezentovao je ključne novine koje donosi novo zakonsko rešenje i obrazložio glavne ciljeve i motive predloženih izmena.

Osnivanje Kancelarije za informacionu bezbednost jeste najvažnija institucionalna promena koju donosi novi zakon. Njenim formiranjem obezbeđuje se veća sigurnost podataka, bolja koordinacija u sprečavanju, otkrivanju, analizi i prekidu svih potencijalnih događaja i opasnosti koje mogu da ugroze podatke ili usluge koje su dostupne putem informaciono komunikacionih tehnologija (IKT). Novouspostavljena Kancelarija trebalo bi da obavlja poslove sertifikacije IKT sistema, proizvoda i usluga, stručnog usavršavanja lica koja rade na poslovima informacione bezbednosti, saradnje na nacionalnom nivou sa svim relevantnim institucijama.

Takođe, predloženim izmenama predviđena je mogućnost intervencije Vlade Srbije u slučaju veoma visokog nivoa opasnosti po informacionu bezbednost.

- Ono što smo uveli ovim zakonom je slučaj incidenta čiji je nivo veoma visok. To su oni incidenti koji se ne mogu otkloniti redovnim delovanjem nadležnih institucija i operatora IKT sistema od posebnog značaja, kada je potrebna posebna pažnja i posebna aktivnost da bi se otklonile ozbiljne posledice po društvo - rekao je Milan Vojvodić, šef Odseka za regulativu u oblasti informacionog društva Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Još jedno poboljšanje pređašnjeg zakona tiče se jačanja kapaciteta Nacionalnog CERT-a, pre svega tehnoloških, ljudskih i organizacionih što bi omogućilo prelazak sa informativne i savetodavne na operativniju ulogu. U bliskoj saradnji sa IKT sistemima od posebnog značaja, na njihov zahtev, CERT će moći proaktivno da utvrdi ranjivosti sistema, te da vrši neintruzivno skeniranje mreža ili da formira bazu ranjivosti svih rizika i pretnji.

Na javnoj raspravi je istaknuto da je jedan od razloga zbog koga se pristupilo izmenama Zakona usklađivanje sa aktuelnom evropskom regulativom, odnosno Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti EU (NIS2) i Аktom o informacionoj bezbednosti u EU. Unapređeni zakon treba da omogući  adekvatan odgovor na rizike i pretnje u vezi sa upotrebom IKT u odvijanju svakodnevnih aktivnosti, pružanju usluga i cirkulisanju podataka i da bude otvoren za nova tehnološka dostignuća u skladu sa propisima Evropske unije.

Direktnu podršku izmenama Zakona učestvovanjem u radnoj grupi pružio je NALED u okviru projekta „Srbija na dohvat ruke - Digitalna transformacija za razvoj" koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Druga po redu javna rasprava održaće se 21. avgusta u Kragujevcu. 

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Putokaz ka većoj sigurnosti - novi Zakon o informacionoj bezbednosti

30.07.2023

Poslednjih godinu dana, jako su učestali napadi na najznačajniju državnu IT...Pročitaj vest
Vesti

Šta nam donose izmene Zakona o informacionoj bezbednosti

22.06.2023

Srbija će do jeseni dobiti unapređeni Zakon o informacionoj bezbednosti i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE