NALED i Savez za e-upravu testiraju bezbednost IT sistema gradova i opština i zaštitu podataka građana

NALED i kompanije okupljene u Savezu za e-upravu sprovešće u naredna dva meseca testove bezbednosti informacionih sistema, internet sajtova i aplikacija u odabranim gradovima i opštinama. Cilj akcije je provera kvaliteta zaštite podataka građana na lokalu i otklanjanje slabosti koje bi usled hakerskih napada omogućile zloupotrebu informacija.

"Razvoj e-uprave predstavljaće veliki izazov za lokalne samouprave. Savez i NALED žele da  im pomognu da unaprede održivost i bezbednost IT sistema kako bi bile spremne da pružaju e-servise, ali i kako bi imale svest o odgovornom korišćenju i čuvanju podataka koji su im povereni" – izjavila je Nataša Sekulić, menadžer kompanije IBM za Srbiju i predsednica Saveza za e-upravu, na prvoj radionici za predstavnike lokalnih samouprava održanoj danas u Beogradu.

Zlatko Petrović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti istakao je da je od početka primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sprovedeno ukupno 274 postupka nadzora prema organima lokalnih samouprava, a postupci su inicirani kako prijavama građana, tako i po službenoj dužnosti.

Pored testova IT sistema, projekat predviđa i četiri radionice u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, za načelnike uprava i službenike za informacionu bezbednosti u 119 lokalnih samouprava, na kojima će biti upoznati sa obavezama u okviru Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o informacionoj bezbednosti i planiranim izmenama regulative. Partner Saveza i NALED-a u realizaciji projekta je Kancelarija Vlade Srbije za IT i e-upravu, a projekat je svojim učešćem podržala i kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

"Donošenjem zakona o e-upravi koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, Kancelarija će biti zadužena za brigu o bezbednosti IT sistema lokalnih samouprava i zato želimo da kroz ovakve projekte pospešimo saradnju lokalnog i centralnog nivoa vlasti u daljem razvoju e-uprave, unapredimo razmenu podataka i pružimo kvalitetne usluge građanima i privredi" – rekao je direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Realizaciju projekta podržale su članice Saveza, kompanije Asseco SEE, Comtrade, IBM, KPMG, SAGA, SBS i SAP. Menadžeri za informacionu bezbednost ovih kompanija u saradnji sa nadležnima iz lokalnih samouprava i Kancelarijom za IT i e-upravu sprovešće tzv. etično hakerisanje IT sistema gradova i opština. Reč je o „kontrolisanom napadu“ koji analizira i traži slabe tačke informacionog sistema. Nakon testiranja, lokalnim samoupravama će biti pripremljen izveštaj sa preporukama za otklanjanje nedostataka.

Savez za e-upravu je radno telo NALED-a koje okuplja 44 kompanije i lokalne samouprave. Formiran je u cilju definisanja preporuka za unapređenje poslovnog okruženja kroz razvoj elektronske uprave i e-servisa. Savez pruža podršku Vladi Srbije i resornim institucijama u sprovođenju definisanih politika, a jedan od prvih zajedničkih poduhvata bili su izrada Akcionog plana Vlade Srbije za razvoj e-uprave i usvajanje Zakona o e-poslovanju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE