II Kvartalni izveštaj: Svetionik regulatorne reforme

U novoj publikaciji, Izvršna kancelarija NALED-a daje pregled i kritički osvrt na najvažnije propise usvojene u drugom tromesečju 2020. Period II kvartala 2020. obeležila je ograničena regulatorna aktivnost, imajući u vidu vanredno stanje usled pandemije virusa COVID-19, kao i održavanje parlamentarnih republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora. Iako je opšti utisak da je u ovom periodu više propisa bilo u procesu pripreme, nego što je usvojenih, novi, odnosno izmenjeni propisi donose neke značajne novine.

Tako je Programom razvoja elektronske uprave 2020 – 2022. sa Akcionim planom predviđeno uvođenje 300 novih elektronskih usluga i servisa za građane i privredu koji će se razvijati u naredne dve godine. U oblasti imovine, stranke više neće morati da odlaze na šaltere RGZ, već će kompletan posao prenosa nepokretnosti obavljati u kancelariji javnog beležnika, što je uređeno Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda. Izmenom uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, umanjena su prvobitno planirana podsticajna sredstva usled potrebe da se budžetska sredstva preusmere na post-COVID-19 mere, a u oblasti zdravstva ukinuta je zabrana izvoza lekova iz Srbije, za koju je NALED u više navrata ukazivao da je potrebno preispitati, predlažući uvođenje transparentnog mehanizma za dobijanje dozvole za izvoz lekova, pre svega u zemlje regiona. Na kraju, Uredbom kojom se utvrđuje plan smanjenja ambalažnog otpada za period 2020-2024. predviđeno je povećanje stope reciklaže tako da do kraja 2024. godine 60% godišnje težine proizvedenog ambalažnog otpada bude reciklirano.

Kada je reč o preporukama iz Sive knjige, stupanjem na snagu Zakona o javnim nabavkama 1. jula 2020. rešena je preporuka o uspostavljanju elektronskog postupka javnih nabavki. Sve buduće nabavke moraće da budu realizovane u potpunosti elektronskim putem preko novog Portala javnih nabavki što znači da će svi učesnici u postupku imati dostupne informacije na samo jedan klik. Ovim Zakonom je delimično rešena preporuka koja se tiče omogućavanja da najniža cena ne bude jedini kriterijum u postupcima javnih nabavki za određene delatnosti, uvođenjem dodatnog kriterijuma dodele ‘’odnos cene i kvaliteta’’. Nažalost, tokom oba kvartala ove godine je propuštena prilika da se omogući postepena integracija javnog i privatnog sektora zdravstva, što je jedne od ključnih preporuka NALED-ove Sive knjige zdravstva, naročito u svetlu ograničenih kapaciteta javnih zdravstvenih ustanova u toku epidemije COVID-19.

Više o regulatornim novinama iz drugog kvartala, možete pročitati u novom Kvartalnom izveštaju o status regulatornih reformi, koji je pripremio stručni tim Izvršne kancelarije NALED-a


Povezani Sadržaji

Publikacije

I Kvartalni izveštaj: Svetionik regulatorne reforme

16.04.2020

U novoj publikaciji, Izvršna kancelarija daje pregled i kritički osvrt...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE