[RTS] Moramo biti svesni da su baterije i sijalice opasan otpad

Kada baterije i sijalice završe na deponijama, oslobađaju se štetni elementi – olovo, kadmijum i živa koji dospevaju u zemljište i vazduh, a potom i u lanac ishrane. Ovi tokovi otpada predstavljaju opasan otpad i tako treba da ih tretiramo u skladu sa zakonskom regulativom, odnosno da se odvajaju od ostalog otpada - izjavila je Sanja Knežević Mitrović, koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u i menadžerka projekta „Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice“ u gostovanju za RTS.

Prema njenim rečima, u okviru ove incijative koju NALED sprovodi uz podršku Nemačke razvojne saradnje, u decembru mesecu započet je i pilot projekat u Kragujevcu – na sedam lokacija u javnim institucijama ovog grada sada je moguće odložiti i baterije i sijalice. U narednom periodu očekuje se da pilotiranje započne i glavnom gradu, a uskoro će biti postavljene posude za odlaganje ovog otpada i na fakultetima beogradskog univerziteta.

Šta građani mogu da učine povodom ovog problema, koliko košta rešenje za odlaganje baterija i sijalica i druge važne informacije saznajte na linku

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE