BEST Saradnja u upravljanju otpadom – Do održive životne sredine

BEST Saradnja u upravljanju otpadom – Do održive životne sredine

Donator:  Evropska unija
Partneri: Centar za ekotoksikološka ispitivanja – CETI, Opština Mojkovac, Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ Novi Pazar
Korisnici: Opštine Mojkovac, Kolašin, Bijelo Polje u Crnoj Gori, grad Novi Pazar i opština Tutin u Republici Srbiji, kao i javno komunalna preduzeća u navedenim lokalnim samoupravama. Lokalno stanovništvo u navedenim lokalnim samoupravama, sa naglaskom na ranjivim grupama. Organizacije civilnog društva u navedenim lokalnim samoupravama.
Period realizacije: 
19.04.2023 – 18.04.2025.
Portal: dostupno na sledećem link-u

Projekat  BEST Saradnja u upravljanju otpadom – Do održive životne sredine je usmeren na unapređenje kapaciteta opština i javno komunalnih preduzeća za sakupljanje otpada, kao i na primarnu selekciju otpada, sa ciljem povećanja količine recikliranog otpada. Projekat će uspostaviti tzv. sistem dve kante, koji predstavlja početni sistem u upravljanju otpadom, kao i stvaranja regionalne strukture integrisanog upravljanja otpadom. U sistemu dve kante, jedna kanta je namenjena za mešoviti otpad, dok je druga namenjena za otpad koji možemo da recikliramo: PET, aluminijum, staklo, papir. Pored obezbeđenja opreme za uspostavljanje sistema upravljanja otpadom,  biće organizovani treninzi namenjeni zaposlenima u lokalnim samoupravama koji se bave upravljanjem otpadom na teritorijima opština uključenim u Projekat. Uz pomoć angažovanih eksperata, biće razvijeni lokalni planovi upravljanja otpadom, kao i akcioni planovi za javno komunalna preduzeća. Projekat će doprineti i daljem usklađivanju regulative Republike Srbije i Crne Gore sa regulativom Evropske unije po ovom pitanju.

Poseban cilj je podizanje svesti lokalnog stanovništva o značaju upravljanja otpadom zbog čega će se organizovati kampanje namenjene informisanju lokalnog stanovništva opština koje učestvuju u Projektu.

Očekivani rezultati sprovođenja Projekta su sledeći:

  • Poboljšano znanje relevantnih učesnika u upravljanju otpadom, kao i usklađivanje sa regulativom Evropske unije;
  • Opštine i javno komunalna preduzeća koriste novu opremu i infrastrukturu za upravljanje otpadom;
  • Podignuta svest o značaju upravljanja otpadom među lokalnim stanovništvom.

Neke od ključnih Projektnih aktivnosti su sledeće:

  • Razvijanje zajedničkih rešenja za efektivno upravljanje otpadom;
  • Razmena iskustva i podizanje kapaciteta javno komunalnih preduzeća sa ciljem predstavljanja rešenja u vezi sa sakupljanjem i odvajanjem otpada;
  • Obezbeđivanje opština opremom za primarno sakupljanje, selekciju i reciklažu otpada;
  • Kampanje podizanja svesti i obrazovanja.

Povezani Sadržaji

Vesti

Novi Pazar i Mojkovac dobijaju 2.000 kanti za razdvajanje otpada

07.08.2023

Novi Pazar i Mojkovac uskoro će dobiti dodatnih 2.000 kontejnera za razdvajanje...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE