Na putu do reforme parafiskala - Može li Srbija bolje od regiona?

Više od decenije privrednici u Srbiji se zalažu da se reši problem velikog broja neporeskih nameta među kojima često ima skrivenih poreza koji se samo zovu taksama ili naknadama. Sličnu muku imaju i privrednici u regionu, a o tome kako se susedne države bore sa ovim izazovom bilo je reči na okruglom stolu u okviru mreže CORE Partnerstvo čiji je cilj razmena iskustava i dobrih praksi zemalja Zapadnog Balkana. Rešenje za ovo je formiranje jedinstvene javne baze svih neporeskih dažbina koje plaćaju privreda i građani, za šta se NALED zalaže dugi niz godina kroz svoju Sivu knjigu. Ovakav sistem već postoji u Republici Srpskoj (BiH) koja registar neporeskih nameta ima više od pet godina. 

- Uspostavili smo 2019. bazu koja sadrži sve neporeske namete koji se naplaćuju građanima i privredi. Posebno je važno da istaknemo da se kod nas ne mogu naplaćivati nameti koji se ne nalaze u registru, odnosno naš sistem ima konstitutivno dejstvo. Osim samog popisa neporeskih nameta, cilj nam je bio da ih učinimo transparentnim, a da nakon toga krenemo i u reformu, ukidanje, i promenu visine nameta. Imamo i Koordinaciono telo za analizu opravdanosti parafiskalnih naknada koje radi redovne ocene opravdanosti svakog pojedinačnog davanja iz baze – objašnjava savetnik premijera Republike Srpske Dalibor Tomaš i dodaje da je pre uspostavljanja sistema bilo 610 nameta, a da je uspostavljanjem sistema ukinuto 19 neporeskih davanja. 

Na ovaj dobar primer nadamo se da će se ugledati i Srbija, kaže programska direktorka NALED-a Jelena Bojović i podseća da je pre nekoliko godina ova organizacija zajedno sa KPMG-om, a uz podršku USAID-a, popisala više od 1.200 nameta samo na republičkom nivou u više od 500 zakona i podzakonskih akata. Među njima su najbrojnije takse koje čine čak tri četvrtine ukupnog broja, iako donose samo 25% ukupno naplaćenih neporeskih prihoda. S druge strane, analiza lokalnih administrativnih taksi na uzorku od 15 lokalnih samouprava pokazuje da je prosečan broj administrativnih taksi na lokalu oko 70, a da naplaćeni prihodi po ovom osnovu čine oko 0,2% ukupno naplaćenih prihoda.  

- Naša preporuka je da se propiše obavezan elektronski obračun i naplata svih neporeskih dažbina preko portala eUprava ili portala ePlati. Na taj način će se uspostaviti ažurni popis svih neporeskih nameta republičkih, lokalnih I pokrajinskih organa, javnih preduzeća, lokalnih javnih preduzeća, javnih agencija, itd. sa odgovarajućim iznosima. Neporeski nameti će biti transparentni, moći ćemo da ih plaćamo elektronski, bez dostavljanja dokaza o uplati, a država će imati bolji uvid u naplaćene takse i naknade - objašnjava Bojović. 

Učesnici okruglog stola bili su i predstavnici iz Crne Gore, koja takođe ima bazu nameta koja je napravljena projektno na inicijativu međunarodnih institucija. Njihov registar sadrži podatke o 1.800 državnih i lokalnih neporeskih dažbina koji su dostupni na crnogorskom i engleskom jeziku. Ono što je glavna manjkavost crnogorskog sistema jeste ta što ne postoji obaveznost unosa neporeskih nameta u ovaj registar, s obzirom na to da nije zakonski propisan. 

Podsetimo, CORE partnerstvo predstavlja platformu za dijalog i razmenu najboljih reformskih rešenja za održivi razvoj regiona. Partnerstvo okuplja više od 20 institucionalnih partnera sa teritorije Zapadnog Balkana i Hrvatske. Podršku za svoj rad ima od Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Novi pokušaj reforme neporeskih i parafiskalnih nameta

25.08.2023

Prošle su gotovo dve godine otkako su NALED, KPMG, Institut Mihajlo Pupin...Pročitaj vest
Vesti


Pet vrsta parafiskala koji guše građane i privredu

11.12.2017

Istraživanja NALED-a pokazala su da 52% privrednika u Srbiji smatra...Pročitaj vest
Vesti

Zašto bi registar neporeskih nameta bio koristan za građane i privredu

14.03.2021

Privreda Srbije je tokom 2019. izdvojila gotovo 148 milijardi dinara za 20...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE