[RTS] Cena više nije presudna za pobedu na tenderu u javnim nabavkama

Od početka godine cena više ne može biti glavni kriterijum prilikom izbora ponuđača u javnim nabavkama. Uz cenu, ponuđači će morati da ponude i kvalitet, ali i dokaze da proizvod ispunjava ekološke standarde, poput manje potrošnje struje. Cilj je da se popravi stanje u toj oblasti.

Nikola Komšić, koordinator za regulatornu reformu u NALED-u, rekao je za RTS da je Kancelarija za javne nabavke donela pravilnik kojim ispunjavanje zelenih standarda obavezno za fotokopir aparate, računarsku opremu, štampače, klima uređaje i sredstva za čišćenje.

Pored toga, za arhitektonske i inženjerske usluge, razvoj softvera, prevodilačke i savetodavne usluge uveden je i kriterijum kvaliteta.

- Mi preporučujemo da naručioci temeljno definišu predmet nabavke i temeljno istraživanje tržišta. Na osnovu toga oni mogu da utvrde koji ponuđači zaista poseduju određene sertifikate, a u skladu sa tim oni će propisati da li u okviru tehničke specifikacije ili čak u kriterijumu za dodelu ugovora da odrede na koji način će meriti. A to može biti neki sertifikat a mogu biti reference na osnovu iskustva drugih subjekata – kazao je Komšić.

On je najavio da će se od marta do maja organizovati obuke za naručioce i ponuđače

Na portalu javnih nabavki dostupno je dosta informacija, ali je informacija više, uvek dobrodošla. Preporuka je i da građani prate portal i tako kontrolišu javne nabavke koje ih se direktno tiču, ali i povećanje konkurentnosti posebno kroz sistem kvaliteta.

Celokupno gostovanje možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Korona smanjila javne nabavke za gotovo 65 milijardi dinara

30.07.2021

Pandemija korona virusa negativno je uticala na javne nabavke u Srbiji. Iako je...Pročitaj vest
Vesti

Od 1. januara naručioci će morati da primenjuju zelene kriterijume

12.12.2023

Zelene javne nabavke postaće obavezne od 1. januara, što znači da...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE