Vlada RS i NALED testiraju bezbednost informacionih sistema na lokalu

Bezbednost informacionih sistema nije visoko na listi prioriteta na lokalu što pokazuju rezultati istraživanja na uzorku od 63 grada i opštine prema kojima skoro svaka druga lokalna samouprava nema izrađen Akt o informacionoj bezbednosti, a čak njih 71% nema mehanizme kontrole odliva informacija. Osam od 10 ne organizuje obuke i podizanje svesti o informacionoj bezbednosti dok dve trećine nije obavilo procenu bezbednosti svojih sistema.

Rezultati istraživanja sprovedenog u okviru projekta “Zaštita podataka o ličnosti i informaciona bezbednost na lokalu” predstavljeni su u četvrtak 20. septembra 2018, na međunarodnoj Konferenciji o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti “Poveži se sigurno!” u Palati Srbija.

Šefica Jedinice za konkurentnost u NALED-u Dragana Ilić, direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović i menadžer poslovnog razvoja iz kompanije SAGA Darko Ćalasan prezentovali su projekat u okviru panela posvećenog dobrim primerima javno-privatnog partnerstva u oblasti informacione bezbednosti.

Projektom je predviđena provera kvaliteta zaštite podataka građana na lokalu i otklanjanje slabosti koje bi usled hakerskih napada omogućile zloupotrebu informacija. Reč je o “etičnom hakerisanju” koje sprovode stručnjaci za informacionu bezbednost u saradnji sa nadležnima iz lokalne samouprave. Ovaj kontrolisani napad analizira i traži slabe tačke informacionog sistema. Nakon testiranja, lokalnim samoupravama će biti dostavljen izveštaj sa preporukama za otklanjanje nedostataka.

Projekat “Zaštita podataka o ličnosti i informaciona bezbednost na lokalu” realizuju NALED i Kancelarija za IT i e-upravu uz podršku članica Saveza za e-upravu, kompanija Asseco SEE, Saga, IBM, SBS, Comtrade, KPMG i SAP.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE