Više od 800 članova i partnera na NALED-ovom Septembarskom susretu

Članovi i partneri NALED-a okupili su se u četvrtak 12. septembra na tradicionalnom Septembarskom susretu. Više od 800 gostiju, državnih i lokalnih lidera, privrednika, predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora na Belom dvoru su obeležili kraj leta i početak nove sezone reformi za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji.

Skup su otvorili predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Novaković, direktorka Regionalne kancelarije Evropske investicione banke Dubravka Negre, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Predsednik UO NALED-a istakao je da je saradnja s Vladom Srbije donela niz značajnih pomaka na unapređenju uslova poslovanja i ti rezultati praćeni su brojkama poput više od 330.000 zahteva za uknjižbu u katastar podnetih putem eŠaltera, 325.000 izdatih odobrenja za gradnju, 22.000 prijavljenih sezonskih radnika u poljoprivredi, 56.000 elektronskih prijava poreza na imovinu, 4.000 bezgotovinski plaćenih taksi, naknada i poreza...

- Sve su to brojke kojima smo pomogli da se dogode i dogodile su se zahvaljujući činjenici da za partnera imamo Vladu Srbije i osobu koja zna i razume šta nam je svima misija da bismo išli napred, a to je naša premijerka. S druge strane, sve što smo postigli ne bi bilo moguće da nije podrške međunarodne zajednice i naših ključnih donatora – među kojima se posebno ističe USAID, koji nas gura da idemo korak ispred vremena, gradimo javno-privatni dijalog kao temelj naše kuće i u nju ugradimo vrednosti poput saradnje, razumevanja, otvorenosti... – naglasio je Novaković.

Premijerka Ana Brnabić takođe je naglasila da Vlada i NALED sarađuju u velikom broju oblasti kao što su borba protiv sive ekonomije, razvoj eInspektora i elektronske uprave, uvođenje bezgotovinskih plaćanja, reforma paušalnog oporezivanja, donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu i dr.

- Želela bih da vam se zahvalim i kao predsednica Vlade Republike Srbije i, pre svega, i možda i više, kao građanka ove zemlje za sve što radite. Zajedno, kao članovi iz različitih sektora, sa fantastičnom Izvršnom kancelarijom, za sve što radite za ovu zemlju jer ovo ne radite ni za mene kao Anu Brnabić, kao predsednicu Vlade, ni za ovu Vladu Republike Srbije. Sve što vi radite vi radite za ovu zemlju. I bez vas sigurno reforme ne bi bile ni ovako ekstenzivne ni ovako efikasne i hvala vam na svemu tome – poručila je Brnabić.

Direktorka Regionalne kancelarije Evropske investicione banke Dubravka Negre istakla je da je ova institucija značajna spona između lokalnih samouprava u Srbiji i podrška kroz finansiranje infrastrukturnih projekata kojih je trenutno 300 u realizaciji. Podrška je usmerena i ka sektoru malih i srednjih preduzeća i u poslednjih 10 godina, EIB je uložio više od 1,6 milijardi  evra čime je pomogao da se održi više od 300.000 radnih mesta, od kojih su mnoga na lokalu. Kako je briga o lokalnom razvoju u fokusu EIB, tako je i saradnja sa NALED-om.

- Zadovoljstvo je biti deo malih, a velikih inicijativa kako što je NALED. Inicijative koja okuplja javni i privatni sektor, u korist reformi i napretka koje treba da osete svi građani u Republici Srbiji – dodala je Negre.

Ambasador Skat zahvalio je NALED-u na prilici da se još jednom, poslednji put obrati članovima i partnerima organizacije pre odlaska iz Srbije.

- NALED mi je veoma drag jer predstavlja odličan  primer rezultata koji je donelo partnerstvo između SAD i Srbije. Kako je mnogima od vas već poznato, NALED je osnovan uz podršku USAID-a. Među raznim organizacijama koje nastoje da unapređuju poslovnu klimu u Srbiji, NALED je jedinstven. Jedinstven po svojoj trostranoj strukturi jer uključuje poslovnu zajednicu, lokalne vlasti i organizacije civilnog društva. Kao rezultat toga ima jedinstven pogled na dešavanja, kao i neverovatno moćan glas po pitanju različitih prioriteta – rekao je Skat.

Odlazećem američkom ambasadoru i njegovoj supruzi u znak zahvalnosti na uspešnoj saradnji u protekle tri i po godine uručen je specijalni poklon – glagoljica u zlatovezu.

Septembarskom susretu prisustvovala je i ministarka pravde Gruzije Tea Culukiani koja je zajedno sa svojom delegacijom došla na poziv premijerke Brnabić.

Na skupu su predstavljeni Najčlanovi NALED-a za 2019. iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva – direktor u kompaniji Asseco SEE Dejan Đokić, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i potpredsednik UO ENECA Milivoje Jovanović. Glasovima članova za Najčlana NALED-a izabran je Dejan Đokić.

Gosti Septembarskog susreta imali su priliku da degustiraju više od 300 autentičnih specijaliteta iz svih krajeva Srbije koje je obezbedilo 35 lokalnih samouprava u članstvu NALED-a, kao i da  pogledaju izložbu slika Uroša Predića, Milene Pavlović Barili, Save Šumanovića, Ilije Bašičevića Bosilja, Milana Konjovića i Mihaila Milovanovića, među kojima i Predićev originalni portret kralja Aleksandra I Karađorđevića. Izložba je deo kampanje „Umetnost Srbije“ koju su pokrenuli NALED, gradovi Pančevo, Požarevac, Sombor, Užice i opština Šid, kako bi javnosti predstavili njihovu jedinstvenu kulturnu ponudu i istakli značaj muzeja i galerija za lokalni ekonomski razvoj. Septembarski susret bio je prilika da muzeji dogovore saradnju na zajedničnom organizovanju izložbi.

NALED se zahvaljuje na podršci organizaciji Septembarskog susreta generalnom pokrovitelju Evropskoj investicionoj banci, kompanijama Asseco SEE, Metro Cash&Carry, Atlantic group, MK group, Coca-Cola, Apatinska pivara i Knjaz Miloš, kao i svim lokalnim samoupravama koje su obezbedile autentične proizvode od gotovo 100 lokalnih proizvođača.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE