Treći okrugli sto u Valjevu - Mesec organske hrane

Treći regionalni okrugli sto u okviru javne kampanje Agro klastera Srbije i NALED-a Mesec organske hrane, koja je deo četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj, održan je u ponedeljak, 17. decembra u Valjevu.

Tom prilikom okupili su se predstavnici Agro Klastera, NALED-a, Republičkog sekretarijata za javne politike, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sertifikacionih kuća, kao i veliki broj proizvođača. Oni su zajedno diskutovali na temu proizvodnje i distribucije organskih proizvoda u Srbiji, kao i o položaju proizvođača.

Cilj tri okrugla stola koji su održani u Valjevu, Užicu i Selenči jeste da se kroz javno-privatni dijalog dođe do najboljih rešenja, koja će unaprediti i pospešiti organsku proizvodnju u Srbiji.

Zaključci koji su doneseni na okruglim stolovima jesu da organska proizvodnja u Srbiji ima veliki potencijal i šansu za razvoj, ali da su oni i dalje neiskorišćeni zbog niza administrativnih i sistemskih prepreka sa kojima se susreću proizvođači. Takođe, jedan od problema je i to što konvencionalni proizvođači mogu da ugroze organske proizvode korišćenjem konvencionalnih sredstava u blizini organske proizvodnje. Jedan od problema je i komplikovana procedura sertifikacije, kao i nedovoljni podsticaji za proizvođače organskih proizvoda.  

Nakon okruglih stolova, svi zainteresovani i dalje mogu da se uključe u dijalog, i to tako što će svoje predloge dostaviti putem sajta www.jpd.rs. Predlozi koji budu imali najviše ocena imaju najveću šansu da budu deo agende države kada je u pitanju rešavanje problema sa kojima se suočavaju proizvođači organske hrane u Srbiji.

Projekat Javno-privatnog dijaloga za razvoj, u okviru kojeg je realizovana kampanja "Mesec organske hrane", finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE