Studenti pomažu razvoj e-Inspektora, prijave građana i privrede od sledeće godine brže stižu do inspekcija

Republičke inspekcije dobile su pojačanje studenata Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu koji će im do marta sledeće godine pomagati u razvoju sistema e-Inspektor. Studenti intenzivno rade sa inspekcijama, unoseći pojedinačne predmete u sistem, kako bi im što više približili način funkcionisanja platforme i prošli sve korake potrebne za potpuno savladavanje rada u e-Inspektoru.

Osnovni cilj uvođenja softvera e-Inspektor je standardizacija rada, povezivanje i koordinacija svih republičkih inspekcija, kao i dobijanje jasne evidencije „dobre“ i „loše“ privrede kroz jedinstveni Centralni registar. 

- Sistem u ovom trenutku može da koristi više od 1.500 inspektora i u okviru projekta „Pružanje podrške za uvođenje sistema e-Inspektor“, koji finansira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), studenti su održali već 60 obuka u 10 inspekcija. Pored predmeta, u sistem su uneli  i 120 zakona i podzakonskih akata i 30 kontrolnih listi. Njihova pomoć je dragocena da sistem tokom sledeće godine bude u punoj primeni jer je veoma važan za unapređenje komunikacije između inspekcija i razmenu informacija o sprovedenim nadzorima i otkrivenim nepravilnostima – kaže šef Tima za reformu inspekcija Dragan Pušara.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na nedavno održanoj NALED-ovoj završnoj konferenciji projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20“ najavila je da će tokom 2021. biti usvojene izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru kojima će rad u sistemu e-Inspektor biti obavezan za republičke inspekcije.

Početkom naredne, 2021. godine, očekuje se i povezivanje Kontakt centra republičkih inspekcija i e-Inspektora, što podrazumeva da će sve predstavke građana i privrede koje pristignu u Kontakt centar biti direktno prosleđivane inspekcijama kroz samu platformu, umesto dosadašnje komunikacije putem mail-a.

Prva verzija softvera počela je sa radom u februaru 2019. godine u četiri inspekcije: Tržišnој, Sanitarnoj, Inspektoratu za rad i Upravnom inspektoratu. Do maja iste godine korišćenju e-Inspektora pridružilo se 22, a do juna još 10 inspekcija u Republici Srbiji. 

Sistem e-Inspektor razvili su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarija za IT i eUpravu uz podršku NALED-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE