Srbija u top 10 na Doing Business listi u narednih par godina

Članovi Zajedničke grupe Vlade i privrede za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi razmatrali su neophodne mere za efikasnije otpočinjanje poslovanja, dobijanje priključka na struju, unapređenje efikasnosti katastra, dobijanje kredita i druge oblasti, kao i preduslove za njihovo sprovođenje u narednih nekoliko godina kako bi se pozicionirali među prvih deset država po uslovima poslovanja na listi Svetske banke.

NALED je ovom prilikom izneo ključne preporuke koje se odnose na uspostavljanje jedinstvenog elektronskog postupka registracije privrednih društava, (jedinstvena registracija društava, registracija stvarnih vlasnika, dobijanje potrebnih dozvola), uspostavljanje eProstora kao novog sistema za donošenje i usvajanje prostornih i urbanističkih planova, dalje unapređenje registracije imovine i potpuna ažurnost katastra.

U okviru pripreme akcionog plana, članovi su razgovarali i o načinima finansiranja pojedinih mera, a dogovorene su i potrebne međuresorne saradnje kako bi mere bile adekvatno sprovedene.

Sastanak je vodila potpredsednica Vlade i predsedavajuća radne grupe Zorana Mihajlović, a prisustvovali su i ministar finansija i zamenik predsedavajuće Siniša Mali, ministar energetike Aleksandar Antić, državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović, kao i direktori Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre i Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu.

Radna grupa je oformljena 2014. sa zadatkom da dеfinišе konkrеtnе mеrе za unaprеđеnjе poslovnog okružеnja u Srbiji i sastavljena je od predstavnika Vlade, NALED-a i privrednika okupljenih u članstvu NALED-a.

Srbija se trenutno nalazi na 44. poziciji, što je skok za četiri mesta u odnosu na prethodnu godinu. Najveći uspeh postignut je u izdavanju građevinskih dozvola, a do poslednjeg izveštaja unapređeni su i uslovi za dobijanje priključka na struju, zaštitu manjinskih akcionara, plaćanje poreza i izvršenje i stečaj.


Povezani Sadržaji

Vesti

Ministarstva privrede i građevinarstva kreirala novi napredak Srbije na DB listi

24.10.2019

Srbija je ostvarila skok od četiri mesta na najnovijoj Doing Business listi...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE