Region složan u uvođenju elektronske prijave za sezonske radnike

Od pokretanja elektronske prijave sezonskih radnika u poljoprivredi, u Srbiji je za četiri godine prijavljeno više od 75.500 sezonaca, a zemlje u regionu u ovoj reformi vide način da se izbore sa sivom ekonomijom i u svojim sistemima. Sa ciljem da se primer dobre prakse raširi među pripadnicama Zapadnog Balkana, u Budvi je početkom aprila organizovana studijska razmena koja je okupila resorne institucije iz Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

NALED, kao jedan od inicijatora reforme, predstavio je analizu uticaja reforme sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi i rezultate koji su postignuti nakon godinu dana od uspostavljanja portala. Naime, pre donošenja Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju sezonskih radnika, bilo je prijavljeno oko 3.500 sezonaca, dok je 95% radilo na crno. 

Upeh reforme oličen je u jednostavnoj proceduri prijave na portalu sezonskiradnici.gov.rs za koju je potrebno izdvojiti svega par minuta. Za popunjavanje elektronskog formulara, potrebno je da poslodavci poseduju minimalne digitalne veštine, a prijavom radnika putem portala ili aplikacije koju vrši poslodavac, obaveze za poreze i doprinose obračunava sam softver. Na kraju svakog meseca, poreska prijava se automatski generiše i poslodavcu stiže mesečni obračun za sve radnike angažovane u proteklom mesecu. Kako ne bi dolazilo do kršenja prava radnika ili bilo kakvih nepravilnosti, pri sprovođenju ovog procesa, Zakonom je predviđeno da nadzor nad pravilnom primenom sprovode Poreska uprava, Poljoprivredna inspekcija i Inspekcija rada.

Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Nacionalne službe za zapošljavanje približili su kolegama tok sprovođenja reforme angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi u Srbiji, od formiranja radne grupe, pa sve do usvajanja Zakona. 

Fokus okupljanja bio je i na proširenju reforme na druge delatnosti osim poljoprivrede, pa bi u Albaniji i Severnoj Makedoniji elektronska prijava radnika važila i u turizmu, dok se u Srbiji razmatraju i oblasti građevinarstva, ugostiteljstva i poslova u kući.

Nemačka razvojna saradnja, koju sprovodi GIZ, od početka podržava digitalizaciju prijave sezonskih radnika u poljoprivredi, kao i proširenje na druge delatnosti.


Povezani Sadržaji

Vesti

Otvoreni Balkan najviše koristi donosi sezonskim radnicima

27.08.2022

Dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije da, u okviru inicijative Otvoreni...Pročitaj vest
Vesti

Severna Makedonija usvaja srpski model prijave sezonskih radnika

30.06.2022

Nakon tri godine od lansiranja portala i aplikacije za prijavu sezonskih...Pročitaj vest
Vesti

Tri godine reforme zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

27.02.2022

Gotovo 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi evidentirano je od početka...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Prijava sezonaca u poljoprivredi nikad lakša, portal Sezonski radnici otvoren i za strance

06.06.2022

Zahvaljujući reformi sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, radnici...Pročitaj više
Kliping

[TV PRVA] Više od 60.000 sezonskih radnika do sada angažovano putem portala Sezonski radnici

15.06.2022

Za nešto više od tri godine od kada je lansiran portal Sezonski...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE