Prvo izvlačenje u nagradnoj igri Uzmi račun najavljeno za 14. oktobar

Drugi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2023" počinje 14. oktobra i tokom pet izvlačenja, do 11. novembra, građanima će biti podeljeno 10 stanova, najavljeno je danas na konferenciji u Palati Srbija.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali je na konferenciji za novinare rekao da je nagradna igra pokazala veoma dobre rezultate, jer se veliki broj građana odlučio da u njoj učestvuje, te da se više od milion građana prijavilo u aplikaciji i poslalo više od 217 miliona računa. U nagradnoj igri učestvuju svi računi, kako oni iz prvog kruga, tako i oni poslati nakon toga, pri čemu se oko 800.000 računa u proseku šalje svaki dan.

- Drugi krug kreće 14. oktobra, kada imamo prvo izvlačenje, nakon toga biće još četiri. Poslednje izvlačenje biće u subotu, 11. novembra, kada ćemo izvući dobitnike poslednja dva stana u Beogradu – precizirao je Mali.

Prema njegovim rečima, ovim pokazujemo koliko je važno da se zajedno borimo protiv sive ekonomije i da se putem sistema e-faktura i e-fiskalizacije, zalažemo za bolje i uređenije javne finansije.

Nagradna igra “Uzmi račun i pobedi” značajna je i za fiskalni sistem Srbije, budući da što su uređenije finansije, to je budžet veći, te preostaje više novca za povećanje plata i penzija, za jednokratna davanja i za izgradnju auto-puteva, bolnica, škola.

- Veoma je važan podatak da je ukupan promet sa svih računa koji su do sada poslati oko 226 milijardi dinara, a da je prosečan iznos po računu 1.046 dinara - naglasio je on i dodao da ukupan porez na računima koji su do sada prikupljeni preko igre iznosi 32 milijarde dinara.

Pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Srbije Saša Dulić istakao je da su organizatori pokazali da može da se organizuje nagradna igra preko mobilne aplikacije i odagnali predrasude da u njoj ne mogu da učestvuju stariji sugrađani.

- Ovo je prva mobilna aplikacija u Srbiji koja je, samo deset dana od dana lansiranja, imala milion preuzimanja na sve tri platforme, što je više nego sve ostale aplikacije – istakao je Dulić.

On je objasnio da je u prethodnom periodu aplikacija značajno unapređena i da je sada skeniranje računa mnogo efikasnije i brže.

- U prvom krugu smo imali pola onih koji su uneli račune ručno, a pola putem skeniranja koda. Sada se taj procenat povećao na 80 odsto onih koji skeniraju - precizirao je Dulić, navodeći da to upućuje da će u drugom krugu biti više računa nego u prvom.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov istakao je da je ova nagradna igra važan mehanizam za podizanje svesti i edukaciju građana zašto je važno plaćati porez i raditi na suzbijanju sive ekonomije.

- Više od četvrtine građana traži fiskalni račun zbog nagradne igre, a broj onih koji smatraju da siva ekonomija nije opravdana stalno raste i ove godine dostiže procenat od 76 odsto - podvukao je Atanasov i pozdravio usvajanje Programa za suzbijanje sive ekonomije, koji daje jasan pravac institucijama za dalje sistemske reforme i prioritete.

Prema njegovim rečima važan deo cele priče su i transparentna i bezgotovinska plaćanja, gde su napravljeni ogromni pomaci uvođenjem sistema e-fiskalizacije i e-faktura.

- Treba raditi na daljem širenju bezgotovinskih plaćanja, posebno u sektoru mikro i malih preduzeća. U tom cilju, u saradnji sa Ministarstvom finansija, a u  okviru Inicijative „Bolji način“ pokrenuli smo program subvencija za besplatno uvođenje POS terminala u 25.000 malih radnji i šaltera širom Srbije – naglasio je on.

Sve najnovije informacije u vezi nagradne igre građani mogu potražiti na sajtu uzmiracun.rs, u okviru koga se nalazi i NALED-ov kontakt centar za sva pitanja i nedoumice


Povezani Sadržaji

Vesti

Siva ekonomija ponovo preti, potrebne nove sistemske mere

25.09.2023

Iako se uslovi za poslovanje u Srbiji i dalje ocenjuju kao pretežno dobri,...Pročitaj vest
Vesti

U nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 16 stanova i 60 automobila

20.04.2021

Nagradna igra Uzmi račun i pobedi 2021 biće organizovana u dva kruga, od 15....Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE