Prekogranična saradnja Srbija – Severna Makedonija: Uspešni rezultati i nova prijateljstva podsticaj za dalji ruralni razvoj

Ekonomsko osnaživanje seoskog stanovništva, pre svega žena i mladih kroz unapređenje postojećih ali i uvođenje novih mera podrške koje bi mogle da doprinesu zapošljavanju i generisanju prihoda na lokalu glavni je cilj projekta “Bolje prilike po meri nerazvijenih područja”, čija je završnica obeležena danas sumiranjem najvažnijih rezultata, dostignuća i utisaka svih učesnika. Projektom prekogranične saradnje obuhvaćene su tri lokalne samouprave iz Srbije – Lebane, Surdulica, Vlasotince i dve iz Severne Makedonije – Kumanovo i Staro Nagoričane.

Dijana Spalević, savetnica za regionalni razvoj u NALED-u najpre je pozdravila  prisutne i izrazila zahvalnost svim akterima koji su doprineli stvaranju uspešnih rezultata koji će biti od velike koristi odabranim opštinama, ali i podsetila na najvažnije aktivnosti koje su sprovedene u proteklom periodu.

- Naša misija tokom rada na projektu bila je kreiranje povoljnih uslova i ambijenta za stvaranje prihoda na lokalu, kako bi se postojeće stanovništvo zadržalo, a oni koji su našli svoje mesto van granica zemlje motivisali na povratak svojim ognjištima. Posebno bih napomenula dva ključna stuba svih preporuka koje smo ustanovili nakon opsežnih konsultacija na terenu, a odnose se na unapređenje konkurentnosti u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, kao i diverzifikaciji dohotka i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima - kazala je Dijana Spalević.

Slobodanka Pavlović, predsednica Udruženja žena “Ruža” iz Lebana, naglasila je da je prvi poziv prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija veoma dobra osnova uz pomoć koje bi se dalje radilo na razvoju seoskih područja u svih pet opština, kao i da postojeće rezultate mogu iskoristiti i druge  lokalne samouprave kako bi podstakle razvoj ruralne ekonomije.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo nakon prepoznavanja problema na terenu uspeli da zajedno sa lokalnim samoupravama definišemo mere podrške pojedinačno za svaku od njih, a koje bi trebalo da im pomognu da svojim proizvođačima pruže podršku pre svega u smislu razvoja njihove delatnosti, bilo da je reč o primarnoj proizvodnji ili prerađivačkoj industriji - istakla je  Slobodanka Pavlović.

Marinko Đorđević, rukovodilac odeljenja za privredu, urbanizam i zaštitu životne sredine iz opštine Vlasotince podelio je iskustva i viđenje projekta iz ugla te opštine i izrazio zadovoljstvo nedavno održanom studijskom posetom Severnoj Makedoniji i daljem nastavku saradnje u rešavanju problema iz oblasti poljoprivrede, turizma.

- Radili smo na mapiranju mera koje je moguće primeniti u našoj opštini. Meni je drago da smo iz toga pokušali da izvučemo dve mere koje su ušle u program za podršku ruralnom razvoju i poljoprivredi, a to su podrška poljoprivrednim gazdinstvima u smislu prerade voća i povrća, kao i podrška fizičkim licima, gazdinstvima, preduzetnicima ili zadrugama u smislu nepoljoprivrednih aktivnosti koje se odnose na domaću radinost, odnosno na rukotvorine koje mogu biti proizvodi od značaja za razvoj turizma na našoj teritoriji- objasnio je Marinko Đorđević.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici partnerskih organizacija iz Severne Makedonije, lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu, članovi Koordinacionog tela u sastavu organizacija i institucija sva tri sektora, predstavnici Zajedničkog sekretarijata programa prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija, kao i predstavnici drugih lokalnih samouprava iz Srbije.

Projekat prekogranične saradnje Bolje prilike po meri nerazvijenih područja finansira se sredstvima Evropske unije, a sprovodi ga NALED u partnerstvu sa udruženjem žena „Ruža“ iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijsko istraživanje „MIR“ iz Skoplja i civilnim centrom „AktivUm“ iz Kumanova.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Lebane, Surdulica, Vlasotince i NALED zajedno pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije

01.03.2022

Nestabilnost i nepredvidivost cena, manjak pijaca, nedovoljna tražnja,...Pročitaj vest
Vesti

Lebane, Surdulica, Vlasotince predvode inicijativu za ruralni razvoj Srbije

30.06.2022

Tek nešto manje od petine poljoprivrednika iz Surdulice, Vlasotinca i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE