Podaci 15 zdravstvenih institucija uskoro u Državnom data centru

Na osnovu sporazuma između Ministarstva zdravlja i Kancelarije za IT i eUpravu, započeto je premeštanje softverskih rešenja u kojima se vode podaci o lečenju pacijenata iz domova zdravlja i bolnica širom Srbije u Državni data centar u Kragujevcu koji primenjuje najviše bezbednosne standarde u čuvanju podataka. 

Ovim procesom je omogućen početak objedinjavanja svih zdravstvenih podataka u eKarton, budući jedinstveni centralizovani registar zdravstvenih podataka svih pacijenata. Prvih devet zdravstvenih ustanova čiji sistemi su već migrirani su Dom zdravlja Grocka, Dom zdravlja Rekovac, Dom zdravlja Bujanovac, Dom zdravlja Mali Zvornik, Opšta bolnica Prokuplje, Dom zdravlja Raška, Dom zdravlja Kuršumlija, Dom zdravlja Novi Kneževac i Opšta bolnica Sremska Mitrovica. Planirana je migracija sistema Doma zdravlja Novi Beograd do kraja aprila i još pet ustanova do kraja maja. Ovim je započet proces kojim će fazno biti obuhvaćene sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

Cilj objedinjavanja podataka je efikasnije lečenje pacijenata, lakši pristup podacima od strane lekara i pacijenata, bolje planiranje zdravstvenih usluga i raspoređivanje sredstava za lečenje, kao i povezivanje podataka iz privatnog i javnog zdravstvenog sektora. Proces migracija praćen je izgradnjom jedinstvene zdravstvene mreže Republike Srbije, koja će povezati sve zdravstvene ustanove što će omogućiti pouzdanu i bezbednu razmenu podataka, kao i razvoj budućih naprednih rešenja usluga u oblasti zdravstva.

Proces migracije lokalnih zdravstvenih sistema predstavlja jednu od aktivnosti definisanih Akcionim planom za digitalizaciju u zdravstvu, koji je pripremljen uz podršku CHISU projekta, finansiranim od strane USAID-a.


Povezani Sadržaji

Vesti

Nastavlja se digitalizacija zdravstva, puna primena eKartona od 2025.

29.02.2024

Članovi Saveza za zdravstvo okupili su se danas na prvom redovnom ...Pročitaj vest
Vesti

Stiže eKarton – Usvojen Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji

31.10.2023

Povezivanje arhiva svih zdravstvenih institucija u jedinstveni sistem podataka,...Pročitaj vest
Vesti

Zdravstvene usluge na klik za dva miliona građana Srbije

11.02.2022

Uputi, recepti i bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE