Državni organi blago unapredili način pripreme i donošenja propisa

Vlada Srbije tokom prošle reformske sezone blago je unapredila način pripreme i donošenja propisa važnih za poslovanje privrede, ocenili su stručnjaci u okviru prvog NALED podkasta koji je realizovan u saradnji sa Tanjugom. Ukupna vrednost NALED-ovog Regulatornog indeksa Srbije za 2019/2020. iznosi 49 od maksimalnih 100 poena što je za 17,2% bolji rezultat nego pre pet godina, ali i dalje na pola puta do idealnog standarda.

Tokom podkasta, izveštaj su javnosti predstavili jedan od kreatora Regulatornog indeksa Srbije, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i član Naučnog veća NALED-a Branko Radulović i savetnik NALED-a za ekonomski razvoj Dušan Vasiljević. 

Najbolju ocenu (74 od 100) ministarstva su dobila za dostupnost informacija odnosno odgovaranje na upite  privrede i zahteve za informacije od javnog značaja, kao i za kvalitet informacija koje pružaju na svojim veb sajtovima. Druga najbolja ocena (64 od 100) dobijena je za javnost pripreme propisa, a najznačajnije poboljšanje je povećanje broja broja zakona koji se ne usvajaju po hitnom postupku sa 40% u 2016. na 74,5% u prošloj godini.

- Regulatorni indeks Srbije je objektivni pokazatelj kvaliteta procesa donošenja i primene zakona, i predvidivosti poslovnog okruženja. Dok je u nekoliko oblasti došlo do pozitivnih pomaka u procesu pripreme propisa, zabeleženi su i lošiji rezultati. Najveći pad u odnosu na prethodni RIS registrovan je u kvalitetu pripreme  propisa, jer je za svega 65,5% posmatranih zakona urađena analiza efekata pre usvajanja, što je za 25 procentnih poena slabije nego 2016. Smanjen je i broj javnih rasprava, koje se sada sprovode u 60% slučajeva dok je taj procenat 2016. iznosio 90% – kaže profesor Radulović.

Posmatrajući pojedinačna ministarstva, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je najkvalitetnije pripremalo svoje propise imajući u vidu da je 90% zakona imalo analizu efekata. Ministarstvo finansija posebno se istaklo po broju donetih zakona važnih za privredu (31), a zajedno s Ministarstvom za evropske integracije i po dostupnosti informacija gde su oba zaslužila maksimalnu ocenu.

Natpolovičnu ocenu RIS-a (53 od 100) dobila je još i komponenta predvidivosti pripreme propisa. Podaci pokazuju da je 30 zakona važnih za privredu menjano 80 puta u poslednjih pet godina odnosno svaki na dve godine u proseku. Takođe, od 100 podzakonskih akata čije je usvajanje planirano u prošloj godini kako bi bliže uredili primenu 21 zakona, do sada je doneto 40. Prosečno kašnjenje kod podzakonskih akata donetih tokom 2019. iznosilo je 826 dana. Vlada Srbije planirala je u 2019. usvajanje 269 zakona i u parlamentu je doneto 59. Ipak, to nije konačna lista novih propisa jer su narodni poslanici izglasali još 120 „neplaniranih“ zakona.

Prema rečima Radulovića, nova Vlada Srbije, s obzirom na to da sada ima i Ministarstvo za dijalog, može značajno da unapredi komunikaciju s privredom i drugim zainteresovanim javnostima u pripremi propisa. Istraživanje o stanju javno-privatnog dijaloga koje je sproveo NALED pokazuje da 66% ispitanika smatra da ne dobijaju nacrte propisa na vreme i da se, kada je reč o javnim raspravama, u dijalog uključuju prekasno. Tek nešto više od četvrtine privrednika zadovoljno je nivoom uključenosti u donošenje propisa, a isto to smatra 13% udruženja.

RIS prati zakonodavnu praksu kroz šest komponenti. Uz predvidivost primene propisa (ispunjenost zakonodavnog plana i učestalost izmena i dopuna zakona) i ažurnost sprovođenja zakona (donošenje podzakonskih akata), RIS meri i kvalitet pripreme propisa (sprovođenje analiza o efektima planiranih zakona), javnost pripreme i donošenja (javne rasprave, dostupnost nacrta i hitnost usvajanja), regulatorno opterećenje (administrativni troškovi primene zakona), kao i dostupnost informacija o propisima. Kreiran je na uzorku od 90 zakona koji su imali direktan ili indirektan uticaj na privredu, a koji su usvojeni ili izmenjeni tokom 2019.

RIS infografik.png


Povezani Sadržaji

Vesti

Kreće proširenje sistema onlajn prijave pomoćnih radnika na nove sektore

15.12.2020

Prvi nacrt izmena i dopuna Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na...Pročitaj vest
Vesti

Rešenja katastra stižu u eSanduče na Portalu eUprava

11.12.2020

Ne morate da idete u katastar, ne morate da čekate da vam poštar dostavi...Pročitaj vest
Vesti

Šta donosi novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije

21.12.2020

Rad na novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije trebalo bi da...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE