[TV Nova S] Socijalno preduzetništvo šansa za marginalizovane grupe

Procena je da u Srbiji posluje između 200 i 500 socijalnih preduzeća koja su osnovana sa željom da reše neke od društvenih problema, zaposle one kojima je to jedini način da dođu do posla kao što su beskućnici, osobe sa invaliditetom ili intelektualnim teškoćama i pruže podršku mladima koji izlaze iz domova, žrtvama nasilja i ostalim marginalizovanim grupama. Iako su prisutna duže od 15 godina i dalje malo ljudi u zemlji zna za njih i nalaze se pri dnu preduzetniče lestvice.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a gostujući na televiziji NOVA S govorila je o Programu razvoja koji predviđa različite mere podrške, u čijoj izradi učestvuju i sama socijalna preduzeća u saradnji sa nadležnim ministarstvom, kao i veliki broj aktera.

- Jedna od mera koju socijalna preduzeća predlažu za ovaj Program razvoja jeste da se javni prostori koji su trenutno neupotrebljeni njima ustupe za potrebe organizacije proizvodnje, različitih radionica, obuka ili izložbeno-prodajne prostore, koji bi im pomogli da smanje troškove poslovanja, a da prostore stave u funkciju i na korist sredina u kojima žive – izjavila je Jovanović.

Druge namenske mere tiču se poreskih olakšica za sva socijalna preduzeća koja radno angažuju ova lica, kao i socijalne javne nabavke na čijoj implementaciji NALED radi uz podršku Vlade Švedske, koje podrazumevaju da se osmisle posebni kriterijumi koji će pomoći da se socijalna preduzeća dodatno vrednuju.

Jovanović je istakla i da građani i privreda mogu  da pomognu radu socijalnih preduzeća ličnim doprinosom jer su ovo preduzeća kojima je društvena misija ispred profita, te da zato zaslužuju našu podršku.

- Kupovinom proizvoda i usluga radimo dve stvari: dajemo donaciju i dobijamo proivod ili uslugu sa svrhom. Pozivamo građane da pomognu, da se uključe volonterski i da ih podržimo finansijski u onoj meri u kojoj možemo – istakla je Jovanović.

Prema njenim rečima, u planu su i aktivnosti informisanja i promocije u cilju podizanja svesti u društvu o tome šta socijalna preduzeća rade, budući da se u javnosti često ne razume ovaj koncept, čija se važnost ogleda u ponovnom uključivanju dela društva koji je na margini i dobijanja nove prilike.

Snimak celokupnog gostovanja možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Kupovina sa svrhom za održiva socijalna preduzeća

01.05.2024

Izgleda kao da stvari kreću na bolje za socijalna preduzeća u Srbiji, nakon...Pročitaj vest
Vesti

Registracija socijalnih preduzeća preduslov za podršku države

11.03.2024

U Srbiji je dosad registrovano tek nešto više od 10 socijalnih...Pročitaj vest
Vesti

Stiže 50 miliona dinara podrške socijalnom preduzetništvu u 2024.

26.12.2023

Za razvoj socijalnog preduzetništva, unapređivanje položaja osetljivih...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE