[Nedeljnik] Veran Matić o oslobođenju svih donacija od PDV-a

Koalicija za dobročinstvo, NALED, Građanske inicijative, Fond B92 i Banka hrane pripremili su dopis predsednici vlade, ministrima finansija i poljoprivrede, sa inicijativom da se dorade mere vlade u delu koji se tiče oslobađanja od PDV-a za robu i usluge na sva davanja.

Vlada je nedavno donela odluku da se donatori oslobode PDV-a, ali samo za davanja Ministarstvu zdravlja, RFZO i zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini, i to do dana prestanka važenja vanrednog stanja.

U pismu koje sam danas poslao u ime potpisnika ukazali smo i na ekonomske posledice pandemije koje pogađaju ugrožene grupe stanovništva, posebno u slabije razvijenim i devastiranim područjima Srbije, i potrebu da se predvide i dodatne pogodnosti koje bi podstakle davanja privatnog sektora u cilju podrške socijalno ugroženim kategorijama.

Do sada su Koalicija za dobročinstvo i NALED, zajedno sa korporativnim sektorom, obezbedili donacije u iznosu od preko 7 miliona evra, što pokazuje da postoji kapacitet za značajan doprinos rešavanju problema u zdravstvenom sistemu, ali i kada je reč o siromaštvu i ugroženim kategorijama stanovništva.

Predložili smo da se mera oslobađanja od PDV-a odnosi na robu i usluge za sva davanja, a pre svega hranu i proizvode široke potrošnje, koju PDV obveznici upućuju lokalnim samoupravama, drugim državnim organima, socijalnim i javnim institucijama i nedobitnim organizacijama (udruženjima, fondacijama i zadužbnama). Očekujem da bude razuma u donošenju odluke da se usvoji ovaj predlog jer nam predstoje novi veliki izazovi, u socijalnoj sferi prevashodno.

Čuveni svetski ekonomista Toma Piketi govori o potrebi jačanja socijalnih država a ne država-zatvora. Kaže da su usled hitnosti situacije, nužni izdaci za zdravstvo i socijalnu pomoć i da se oni mogu jedino pokriti pozajmicama i svežim novcem. On govori o rastu nejednakosti i velikoj ugroženosti najsiromašnijih do nove pošasti sve većeg umiranja od neuhranjenosti i drugih bolesti izazvanih nedostatkom čiste vode i hrane uopšte. Zalaže se za efikasna pravičnija oporezivanja najbogatijih, onog jednog procenta stanovništva zemaljske kugle.

Ali ono što je važno i za našu zemlju, treba dati mnogo veću šansu i filantropiji i dobročinstvu, stvaranjem stimulativnih uslova da privatni sektor i fondacije i udruženja pomognu i ugroženom stanovništvu, a samim tim i samoj državi koja neće moći sve sama da pokrije.


Povezani Sadržaji

COVID-19

Ukinuti PDV na donacije hrane i higijenske proizvode

23.04.2020

U cilju stvaranja povoljnijih uslova za podršku socijalno ugroženim...Pročitaj više
Vesti

Ukinuti porez na donacije hrane tokom vanrednog stanja

27.03.2020

Čak 99% organskog otpada iz ugostiteljskog sektora završi na deponiji, a...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE