[GOstudy] Ko ima pravo na status frilensera u Srbiji

Kada kažemo frilenser najčešće mislimo na radnike u IT sektoru. Ali to mogu biti i bejbi siterke, bedinerke, oni koji drže privatne časove ili treninge, koji su gotovo po pravilu angažovani bez ugovora.

Zbog visokog poreskog opterećenja prethodnih godina frilenseri u Srbiji nisu imali penzijsko osiguranje. Za zdravstveno su se dovijali na različite načine. Sa novom poreskom reformom ti problemi su rešeni.

Koja prava ćete imati kao frilenser, zavisi od tri faktora.

Prvo, od opcije oporezivanja za koju se opredelite.

Drugo, da li vam je mesto rada u Srbiji ili u inostranstvu.

I treće, da li ste osigurani po nekom drugom osnovu.

Kada je reč o zdravstvenom osiguranju, logika je sledeća. Ukoliko niste osigurani morate da platite doprinos za zdravstveno osiguranje. Minimalni iznos za tri meseca osiguranja je 4.800 dinara, a kako vam rastu prihodi, rašće i iznos doprinosa.

Kad je reč o penzijskom osiguranju, ako su vam prihodi manji od 96.000 dinara za kvartal, i opredelite se prvu opciju oporezivanja, nećete imati obavezu plaćanja penzijskog osiguranja.

Ali vam neće ići staž.

U drugoj opciji oporezivanja, penzijsko osiguranje je obavezno i iznosi najmanje 25.200 dinara za tri meseca. Ako radite u inostranstvu, na primer na prekookeanskom brodu, nećete plaćati penzijsko. U tom slučaju, ne ostvarujete ni pravo na penzijski staž.

Da biste ostvarili prava iz socijalnog osiguranja, morate da se prijavite preko Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. To možete da uradite elektronski, putem CROSO portala ili na šalteru Fonda za penzijsko ili zdravstveno osiguranje.

Prvo se prijavljujete na osiguranje, pa tek onda – kada istekne kvartal, prijavljujete prihode putem portala Frilenseri. Ako redovno ostvarujete prihode kao frilenser, na osiguranje se prijavljujete samo jedanput, kad počinjete da radite.

Više informacija o pravima frilensera u Srbiji možete pronaći na platformi Gostudy na adresi gostudy.rs.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

NALED Anketa: 70% frilensera bi platilo porez

29.12.2020

Čak 70% frilensera spremno je da plaća poreze i doprinose za svoj rad, ali visoka stopa oporezivanja, neodgovarajući zakonski okvir i...Pročitaj vest
Vesti

Startuje primena novog modela samooporezivanja frilensera

30.03.2023

Ministarstvo finansija, Poreska uprava i NALED tokom drugog kvartala lansiraće...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] U drugom kvartalu stiže portal Frilenseri za prijavu poreza

03.04.2023

U Srbiji ima oko 10.000 frilensera, odnosno toliko ih je registrovano....Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE