[Bloomberg Adria] Bezgotovinska plaćanja rastu ogromnom brzinom

Elektronsko plaćanje je u nezaustavljivom rastu, ali je još uvek u povoju i ima ogroman potencijal, rečeno je na konferenciji o trendovima u bankarstvu i osiguranju, koju je organizovala Bloomberg Adria. Kako je moglo da se čuje, siva ekonomija je u padu. U formalno registrovanoj privredi iznosi 12% BDP-a i poslednjih pet do šest godina se smanjila za pet procentnih poena. Na nivou cele privrede je oko 19% BDP-a. Upravo bezgotovinsko plaćanje doprinosi njenom padu.
 
Marko Danon, savetnik za ekonomski razvoj u NALED-u, je naglasio da je izuzetno važno da raste bezgotovinsko plaćanje zbog suzbijanja sive ekonomije i davanja impulsa privrednom rastu. 
 
- Povećanje bezgotovinske ekonomije u Srbiji na nivo blizu proseka zemalja centralne i istočne Evrope pod ostalim nepromenjenim uslovima, dovelo bi do povećanja poreskog prihode za oko 700 miliona evra godišnje. Prema istraživanju FREN-a jedan odsto rasta vrednosti elektronskih transakcija smanjuje sivu ekonomiju za 0,3% - rekao je Danon.

Bezgotovinska plaćanja rastu ogromnom brzinom i prošle godine su iznosila 9,5 milijardi evra. To je za 25% više nego godinu dana ranije. A recimo 2016. godine bezgotovinska plaćanja su iznosila oko dve milijarde evra. Prosečna godišnja stopa rasta bezgotovinskih post plaćanja raste 20 do 25 odsto. Ukupna potrošnja domaćinstava raste oko sedam odsto godišnje. E-commerce je prošle godine dostigao 1,6 milijardi evra u Srbiji.

- To sve može još da se intenzivira. Mi sada imamo 10 milijardi evra prometa i postoje uska grla na kojima treba raditi. Svaki drugi građanim koristi bezgotovinska plaćanja, ali kažu da im je lakše sa gotivinom, plaše se krađe i slično - naveo je Danon.

Više o konferenciji možete pronaći na sajtu Bloomberg Adria.


Povezani Sadržaji

Vesti

Bezgotovinski plaćamo milion i po puta dnevno

02.07.2021

Uvođenje najsavremenije infrastrukture u kombinaciji sa nižim troškovima plaćanja imalo je pozitivan efekat na rast bezgotovinskih...Pročitaj vest
Vesti

Vrednost bezgotovinskih plaćanja u 2021. porasla za četvrtinu

10.04.2022

Druga godina pandemije korona virusa bila je podsticajna za građane da...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE