[Blic] Violeta Jovanović: Put do ravnopravnosti je u rukama žena

Violeta Jovanović se više od 25 godina bavi temama lokalnog razvoja i rodne ravnopravnosti, kroz osmišljavanje, zagovaranje i realizaciju razvojnih projekata. Na čelu NALED-a je od osnivanja organizacije 2007. godine, a vodi i udruženje Etno mreža koje se bavi očuvanjem kulturnog nasleđa Srbije i ekonomskim osnaživanjem žena.

Na koji svoj poslovni potez ili projekat ste najponosniji?

- U kontekstu praznika 8. marta, podsetiću na uspehe NALED-a u osnaživanju žena. Na našu inicijativu 2012. je značajno pojednostavljena papirologija za ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu, koja je brojala neverovatnih 86 papira. Izmenama Zakona o katastru 2019. osigurali smo da se imovina koja je stečena u braku, upisuje ravnopravno na oba supružnika. Dali smo doprinos i usvajanju Zakona o socijalnom preduzetništvu 2022. koji stvara pretpostavke za podršku osetljivim grupama, uključujući i žene. Posvećeno stvaramo sistemske uslove za ostvarenje rodne ravnopravnosti.

Vaša organizacija je usmerena na brojne društveno-odgovorne projekte.  Da li imate u planu neke namenjene specijalno ženama?

- NALED pruža vitalnu podršku delovanju Etno mreže, strukovne organizacije koja okuplja zanatska udruženja i preduzetničke radnje i angažuju žene na izradi rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona. Više od 1000 žena je prošlo kroz programe stručnog osposobljavanja i obuka, zanatskih kolonija i žiriranih izložbi, uz rad na dizajnu, marketingu i plasmanu proizvoda koje uz državu i privreda sve više koristi za potrebe svoje reprezentacije. U cilju daljeg osnaživanja žena na selu i očuvanja kulturnog nasleđa kroz razvoj kulturnog turizma, Etno mreža je uspostavila prodajno-izložbene punktove u hotelima visoke kategorije i na beogradskom aerodromu. Naše nasleđe i žene koje su njegovi glavni čuvari čine nas ponosnim pred svetom.

Šta biste savetovali mladim ambicioznim devojkama i ženama koje bi želele da krenu vašim stopama?

- Okružena sam izuzetnim ženama u NALED-u i Srbiji. Jedna drugoj smo motivacija i podrška. Ostvarenje rodne ravnopravnosti je u rukama žena. Na nama je da budemo preduzimljive i svoje, da vredno radimo i da se zalažemo za opšte dobro. Zbog izraženog patrijarhata, duboko ukorenjenih predrasuda o njihovoj životnoj ulozi, žene na našim prostorima nailaze na brojne prepreke na putu ka uspehu. Posebno kada požele da svoja znanja i iskustva iskoriste na upravljačkim pozicijama. Zato je potrebno da prevaziđemo ograničenja tradicionalnih uloga i da ostvarimo svoj puni potencijal. Iz te lične spoznaje, tog zadovoljstva onim što jesmo i možemo, možemo da damo najbolje od sebe za društvo. Zalažemo se za  sveobuhvatnu strategiju prevazilaženja glass ceiling-a, iz koje bi proizašao program podrške ženama u svim oblastima. Ostvarenje punog potencijala žena, nije samo pravedan nego i razvojni cilj za naše društvo.

Da li imate utisak da ste uspeli u životu?

- Da. Radim ono što volim i u šta verujem. Sigurna sam da u svim aspektima života pravim pozitivnu razliku za druge i sebe.  

 


Povezani Sadržaji

Kliping

[TV Bloomberg] Neophodna dugoročna strategija razvoja ženskog preduzetništva

01.11.2023

Od 300.250 registrovanih preduzetnika više od trećine su žene...Pročitaj više
Vesti

Tek svaka četvrta nekretnina u vlasništvu žena

24.07.2018

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar omogućeno da supružnici koji u toku braka steknu nekretninu budu automatski upisani kao...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE