[Al Jazeera] Brojne prednosti reciklaže stakla

Staklo se reciklira u potpunosti i taj postupak se može neograničeno ponavljati. Prvi korak je adekvatno prikupljanje. Oko 1.000 ovakvih kontejnera, popularnih zvona, uskoro stiže u šest gradova Zapadnog Balkana - Novi Travnik, Bihać, Ilinden, Štip, Sombor i Niš. Cilj projekta je da se uspostavi isplativ lanac vrednosti stakla.

 - To možemo radeći zajednički na dva podjednako važna pristupa. Prvi je da se putem ekonomije obima poveća stopa sakupljenih količina otpada od staklene ambalaže, a drugi je da se obezbedi, obezbede preduslovi za tretman i reciklažu stakla u regionu, budući da sve ove naše države Zapadnog Balkana nemaju kapacitete za reciklažu, već izvoze staklo na reciklažu u susedne zemlje - rekla je koordinatorka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Srbiju Zorica Bilić.

U Srbiji trenutno nema više od 70 reciklažnih zvona za staklenu ambalažu. Ovaj broj je daleko ispod potreba stanovništva i zahteva koji nalaže Evropska unija.

- Srbija trenutno reciklira 40, oko 40% staklene ambalaže ukupno plasirane na tržište. I taj procenat uglavnom dolazi od privrede. Prema zahtevima Evropske unije do 2030.godine taj procenat treba da podignemo na 75%. Da bismo to uradili aktivno uključenje jedinica lokalne samouprave je neophodno, dakle gradovi i opštine moraju da se uključe u proces reciklaže stakla - izjavila je koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u Sanja Knežević Mitrović.


Povezani Sadržaji

Vesti

Izdvajanja za ekologiju podići za 500 miliona evra godišnje

09.10.2020

Povećanje stope sakupljanja i reciklaže stakla, baterija i sijalica za 20% u...Pročitaj vest
Vesti

Niš i Sombor dobijaju 600 kontejnera za reciklažu stakla

30.09.2020

Niš i Sombor biće prvi gradovi koji će dobiti oko 600 kontejnera za...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE