Primena savremenih tehnologija na lokalu – održane obuke za službenike

U toku oktobra NALED je, uz saradnju i podršku globalne tehnološke kompanije Yandex, sproveo ciklus obuka na temu savremenih tehnologija za načelnike i službenike iz lokalnih samouprava. Obuke su se organizovale u tri termina (11, 20. i 26. oktobra) i na tri veoma važne teme današnjice: Veštačka inteligencija i mašinsko učenje, Informaciona bezbednost i zaštita podataka, Koncept Pametnih gradova. Spomenuti događaji izazvali su veliko interesovanje predstavnika lokalnih samouprava, te je učestvovalo 37 službenika iz 22 grada i opština.

Stručnjaci iz komapnije Yandex Ivan Čerevko i Aleksandar Bolkhovitjanov najpre su predstavili prakse i primere iz sveta, dok su trenutno stanje i izazove u Srbiji u navedenim oblastima prezentovale zaposlene u Izvršnoj kancelariji NALED-a Irena Đorđević Šušić, Jelena Mićić i Ana Milovanović. Učesnici su naročito bili zainteresovani za primenu rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji i „pametnih rešenja“ u svojim sredinama, pa su fokus svojih pitanja tokom diskusije stavili na izazove sa kojima se suočavaju poput finansijskih i kadrovskih problema. Posebnu pažnju privukli su primeri iz sveta i uporedne prakse poput Yandex aplikacije „Mape“, koja nudi građanima različite mogućnosti navigacije i snalaženja u gradovima.

Pored toga, posebno važna tema o kojoj se diskutovalo ticala se informacione bezbednosti i zaštite podataka, posebno u svetlu predstavljanja novog nacrta Zakona o informacionoj bezbednosti i potrebe usklađivanja sa evropskom direktivom u ovoj oblasti.

Na kraju, svim učesnicima su podeljeni sertifikati za uspešno pohađanje obuka, a imali su i priliku da obiđu nove prostorije kompanije Yandex. Obuke su sprovedene u okviru projekta „Sprovođenje obuke za javne službenike“ koji sprovodi NALED, uz podršku Yandex-a.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE