Druga decenija

Pojam reforme često nailazi na podelјene reakcije i to ne mora da čudi imajući u vidu da je veliki broj pokušaja unapređenja uslova za život i rad neslavno završio pre svega jer su to bili poduhvati pojedinačnih institucija, bez uklјučivanja građana i privrede odnosno svih zainteresovanih strana.

Međutim, u proteklih godinu i nešto dana desilo se nekoliko pozitivnih reformi. Elektronska prijava  sezonskih radnika putem mobilne aplikacije, pojednostavlјena procedura za upis u katastar i prijavu poreza preko javnih beležnika, kao i ukidanje pečata za privredu, upravo su primer da do dobrih rešenja vodi saradnja svih klјučnih učesnika reformskog procesa – države, privrede, civilnog društva, stručne javnosti, međunarodnih institucija i donatora.

NALED i Politika u narednih osam nedelјa predstaviće prioritetne preporuke Sive knjige, svojevrsnog putokaza do uspešnih reformi. Naša godišnja publikacija koja sadrži 100 predloga za pojednostavlјenje birokratskih procedura daje autentično viđenje privrede o ambijentu u kojem posluje, ali u obzir uzima i mogućnosti institucija, kao i stavove stručne javnosti i civilnog sektora kako da predložena rešenja budu održiva i za opšte dobro.

Ove godine ušli smo u drugu deceniju objavlјivanja Sive knjige i kroz publikaciju je dosad predstavlјeno 210 različitih preporuka za unapređenje uslova poslovanja. Od toga je u celosti ili delimično sproveden 101 predlog među kojima su uvođenje e-građevinskih dozvola, ukidanje radne knjižice, uplata poreza i doprinosa na jedan račun, ukidanje firmarine za preduzetnike i dr.

Jedna od klјučnih preporuka aktuelnog 11. izdanja Sive knjige jeste zahtev privrede za reformom sistema naplate taksi i naknada i ukidanje parafiskala. Efikasno rešenje bilo bi uspostavlјanje javnog elektronskog registra neporeskih nameta, tako što bi se zakonom propisalo da javna uprava ne može naplaćivati takse i naknade ako nisu upisane u taj registar. Ovakva javna evidencija omogućila bi građanima i privredi da na jedan klik  vide šta su sve obavezni da plate, a državi da uvede red i kontrolu u množenje i naplatu neporeskih nameta.  

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE