[TV N1] NALED: Realizovano 71% Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije

Svaki dinar utajenog poreza znači manje ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, javne usluge, infrastrukturu, sve ono što čini jednu zemlju dobrim mestom za život, piše na sajtu Vlade Srbije u delu koji se odnosi na borbu protiv sive ekonomije. Početkom meseca predstavljen je predlog programa za suzbijanje Sive ekonomije do 2025. O njegovim glavnim ciljevima, onome što je do sada urađeno u toj oblasti, između ostalog govorio je i Marko Danon, šef Jedinice za konkurentnost,  gostujući na TV N1.

On je komentarišući izjavu ministra finansija Siniše Malog da je realizovano 71% preporuka iz prvog programa Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije, rekao da postoje merljivi indikatori na osnovu kojih je to izračunato.

„Prema važećem Zakonu o planskom sistemu u Srbiji, svaka strategija tog tipa sastoji se od određenog broja mera i  u okviru njih određenog broja aktivnosti. Sve aktivnosti i mere su merljive, odnosno postoje indikatori na osnovu kojih se meri da li je nešto dostignuto ili nije. One aktivnosti koje su u velikoj meri ispunjene odnose se na potrebu implementacije novog sistema fiskalizacije, na dalju reformu parafiskalnih nameta, na zapošljavanje novih inspektora i unapređenje njihovog položaja, primenu sistema eInspektor u svim inspekcijama“ objašnjava Danon.

Komentarišući neporeske parafiskalne namete, njihov rast, nepredvidljivost on je istakao da parafiskalni nameti odnosno administrativna opterećenja privrede jesu jedan od glavnih uzroka sive ekonomije, napomenuvši da se NALED preko deset godina zalaže za reformu u okviru ove oblasti koja se odnosi na uspostavljanje registra neporeskih nameta, a koji bi sadržao spisak  svih dažbina, i republičkih i lokalnih.

Ostatak razgovora za emisiju Dan Uživo pogledajte u nastavku. 


Related Content

News

Proposal of Program for countering shadow economy presented

08.02.2022

Strengthening inspection oversight, improving the work of the Tax Administration...Read more
News

Recognition for the support in countering shadow economy

02.07.2018

Ministers presented awards to winning local governments and plaques of gratutide...Read more
News

Shadow economy mentioned for the first time in Serbia’s state budget

20.03.2019

The term shadow economy has been mentioned for the first time in the state...Read more

This website uses cookies to ensure the best user experience. By continuing to browse the site, you consent to the use of cookies.

CONTINUE LEARN MORE