Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela

U četvrtak, 5. decembra 2019. u Novom Sadu, NALED je zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), Vladom Vojvodine i USAID-om pokrenuo potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela u Srbiji kako bi se zaustavila štetna praksa zaprašivanja komaraca i krpelja iz vazduha i korišćenja pesticida koji su otrovni za pčele. Deklaraciju je za sad potpisalo 18 pionirskih opština i gradova iz Vojovodine koji su pokazali spremnost da čuvanjem pčela sačuvaju svoje lokalne zajednice: Novi Kneževac, Bačka Topola, Čoka, Sombor, Alibunar, Bački Petrovac, Šid, Mali Iđoš, Bačka Palanka, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Pećinci, Senta, Vrbas, Kula, Irig, Subotica i Ada.

Prema podacima SPOS-a, u Vojvodini je do sada čak 37 od 45 opština tretiralo komarce iz aviona. Očekuje se da će primena Deklaracija imati pozitivan efekat na pčelarstvo, unapređenje održive poljoprivrede i zaštitu životne sredine. Pčele oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura do 80% i svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za više stotina miliona evra. Iz godine u godinu, populacija pčelinjih zajednica opada usled masovnog trovanja prouzrokovanog tretiranjem komaraca i krpelja iz vazduha i neadekvatnom primenom sredstava za zaštitu bilja. Pčele su od vitalnog značaja za opstanak biljnog i životinjskog sveta i bez preduzimanja hitnih mera, one će postati ugrožena vrsta.

Deklaracija za zaštitu pčela je pokrenuta u okviru projekta Javno-privatnog dijaloga za razvoj, koji sprovodi NALED u partnerstvu sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela
Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela
Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela
Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela

Povezani Sadržaji

Vesti

Godišnji susret predstavnika Pokrajinske vlade i članova NALED-a

05.12.2019

Na godišnjem susretu predstavnika Pokrajinske vlade i članova NALED-a...Pročitaj vest
Projekti

Javno-privatni dijalog za razvoj

18.10.2019

Razvijanje partnerskog odnosa i komunikacije privatnog, civilnog i javnog sektora...Pročitaj više
Vesti

Startovala kampanja Mesec zaštite pčela

05.03.2019

Danas je u Palati Srbija u Beogradu održan prvi okrugli sto kojim je zvanično otpočela kampanja „Mesec zaštite pčela”...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE