Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela

U četvrtak, 5. decembra 2019. u Novom Sadu, NALED je zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), Vladom Vojvodine i USAID-om pokrenuo potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela u Srbiji kako bi se zaustavila štetna praksa zaprašivanja komaraca i krpelja iz vazduha i korišćenja pesticida koji su otrovni za pčele. Deklaraciju je za sad potpisalo 18 pionirskih opština i gradova iz Vojovodine koji su pokazali spremnost da čuvanjem pčela sačuvaju svoje lokalne zajednice: Novi Kneževac, Bačka Topola, Čoka, Sombor, Alibunar, Bački Petrovac, Šid, Mali Iđoš, Bačka Palanka, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Pećinci, Senta, Vrbas, Kula, Irig, Subotica i Ada.

Prema podacima SPOS-a, u Vojvodini je do sada čak 37 od 45 opština tretiralo komarce iz aviona. Očekuje se da će primena Deklaracija imati pozitivan efekat na pčelarstvo, unapređenje održive poljoprivrede i zaštitu životne sredine. Pčele oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura do 80% i svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za više stotina miliona evra. Iz godine u godinu, populacija pčelinjih zajednica opada usled masovnog trovanja prouzrokovanog tretiranjem komaraca i krpelja iz vazduha i neadekvatnom primenom sredstava za zaštitu bilja. Pčele su od vitalnog značaja za opstanak biljnog i životinjskog sveta i bez preduzimanja hitnih mera, one će postati ugrožena vrsta.

Deklaracija za zaštitu pčela je pokrenuta u okviru projekta Javno-privatnog dijaloga za razvoj, koji sprovodi NALED u partnerstvu sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela
Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela
Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela
Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela

Povezani Sadržaji

Vesti

Godišnji susret predstavnika Pokrajinske vlade i članova NALED-a

05.12.2019

Na godišnjem susretu predstavnika Pokrajinske vlade i članova NALED-a...Pročitaj vest
Projekti

Javno-privatni dijalog za razvoj

18.10.2019

Razvijanje partnerskog odnosa i komunikacije privatnog, civilnog i javnog sektora...Pročitaj više
Vesti

Startovala kampanja Mesec zaštite pčela

05.03.2019

Danas je u Palati Srbija u Beogradu održan prvi okrugli sto kojim je zvanično otpočela kampanja „Mesec zaštite pčela”...Pročitaj vest