Analiza informacionih sistema lokalnih samouprava

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: eUprava, Dobra uprava Datum: 06.05.2020. Preuzimanje: Analiza infomacionih sistema lokalnih samouprava 2020.pdf

NALED je početkom ove godine sproveo istraživanje informacionih sistema i informacione bezbednosti na lokalu, kojim je obuhvaćeno 69 lokalnih samouprava u Srbiji.

Rezultati istraživanja pokazuju da je malo toga unapređeno u odnosu na isto istraživanje iz 2018. godine. Neki od glavnih izazova sa kojima se suočavaju lokalne samouprave kada je reč o informacionoj bezbednosti su sledeći:

  • Odnos IT lica naspram ukupnog broja zaposlenih u lokalnim samoupravama je 1/62
  • 20% lokalnih samouprava nema zaposlenog zaduženog za IT
  • U 50% lokalnih samouprava zaposleni ne menjaju redovno lozinke
  • 58% lokalnih samouprava nije vršilo nikakvu procenu bezbednosti i/ili rizika informacionih sistema
  • Većina lokalnih samouprava koristi zastarele operativne sisteme bez podrške i nelicencirane softvere
  • 66% lokalnih samouprava ne kontroliše odliv podataka iz lokalnih samouprava

Na osnovu analiziranog stanja su date preporuke za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i Kancelarije za IT i eUpravu, unapređenje regulative u oblasti informacione bezbednosti i za bolju koordinaciju izveštavanja i odgovaranja na incidente.

Analiza je jedan od rezultata projekta Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti informacione bezbednosti, koji je sproveden zajedno sa RATEL-om, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarijom za IT i eUpravu i Ministarstvom unutrašnjih poslova. Analizi su prethodila 4 seminara o merama akta o informacionoj bezbednosti za 153 učesnika iz 79 lokalnih samouprava i dvodnevne tehničke obuke na sistemu za simulaciju sajber napada za 56 administratora sistema iz 42 lokalne samouprave, koje je sproveo Nacionalni CERT.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE