Šampioni bezgotovinskog plaćanja

Realizacija: Кancelarija za IT i eUpravu, NALED
Partneri: Mastercard i Visa
Period realizacije: jul 2019 - decembar 2019.
Portal: http://uzmiracun.rs/


Šampioni bezgotovinskog plaćanja je aktivnost u okviru Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, u organizaciji Кancelarije za IT i eUpravu, u saradnji s NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa. 

U takmičenju učestvuje 60 gradova i opština sa teritorije Republike Srbije koji su pokazali spremnost da modernizuju svoje šalter sale i uvedu uslugu bezgotovinskog plaćanja za građane i privredu. Pobednici će biti izabrani prema broju ostvarenih plaćanja karticom na šalteru lokalne samouprave u odnosu na broj stanovnika, od 1. jula do 31. decembra.

Cilj ovog projekta je razvijanje kulture bezgotovinskog plaćanja, građenje efikasne i transparentne javne uprave i pružanje građanima mogućnosti da sve poslove oko pribavljanja dokumenata i plaćanja taksi i naknada završe na šalteru institucije, bez odlaska u poštu ili banku.

Iako na prodajnim mestima u Srbiji ima skoro 90.000 POS terminala, to je i dalje dva i po puta manje od evropskog proseka i na mnogim mestima nije moguće platiti karticom. Zato je za svih 60 lokalnih samouprava koje su se uključile u takmičenje obezbeđena besplatna instalacija POS terminala i brendiranje šaltera. Prvih pet šampiona dobija internet prezentaciju „U službi građana“ po ugledu na sajt Vlade Republike Srbije, a nagrada za pobedničku lokalnu zajednicu je dečije igralište u vrednosti od 20.000 evra.