Reformske aktivnosti države - šta je urađeno između dva izveštaja za Doing business


Doing business lista meri uspešnost poslovanja jedne kompanije tokom svog „životnog ciklusa“ i ovaj godišnji izveštaj daje ocenu i omogućava poređenje uslova poslovanja u 190 ekonomija sveta. Radi lakšeg razumevanja poslovnog okruženja Svetska banka vrši ocenjivanje kvaliteta regulatornog okvira i njegove primene u praksi kroz deset oblasti.

U junu 2020. godine, Vlada RS usvojila je Program za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang-listi Svetske banke o uslovima poslovanja – Doing Business za period 2020–2023. godine koji sadrži Akcioni plan sa definisanim merama koje je potrebno preduzeti  u odnosu na deset indikatora koje meri Svetska banka. Akcionim planom je predviđeno niz aktivnosti koje je potrebno preduzeti za uvođenje elektronskih procedura, transparento poslovanje, ekonomičnije i efikasnije administrativne postupke koji će doprineti unapređenju  privrednog ambijenta u periodu od tri godine.

U cilju sagledavanja efekata reformskih aktivnosti države između dva izveštajna perioda od 2. maja 2020. do 30. aprila 2021. godine, u ovom dokumentu objedinjene su najznačajnije aktivnosti Ministarstva finansija, Minstarstva privrede, Ministarstva pravde, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Agencije za privredne registre, Republičkog geodetskog zavoda i drugih nadležnih organa.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE